Големите производители на оригинално оборудване за Android като Google и Samsung предлагат петгодишни софтуерни актуализации, което е почти толкова добро, колкото може да получите за повечето от най-добрите телефони с Android. Въпреки това осигуряването на поддръжка на дадено устройство за по-дълъг период от време не е далечна реалност, както демонстрира Fairphone. Нидерландската компания пусна Fairphone 2 през 2015 г. с Android 5 Lollipop и продължи да пуска редовни актуализации за устройството през последните седем години. Но всички хубави неща имат край и телефонът не прави изключение, тъй като най-накрая приключва жизнения си цикъл.

Fairphone потвърди по-рано тази година, че ще спре софтуерните актуализации за остарелия смартфон някъде през март. Сега Fairphone 2 достигна края на живота си след повече от 7 години и 43 софтуерни актуализации. Това е достойно за възхищение постижение, като се има предвид, че Fairphone обещаваше само до пет години поддръжка.

Операционната система е останала с Android 10, което е доста старо по днешните стандарти. Това обаче не е малък подвиг, тъй като чипсетът Snapdragon 801, който захранва устройството, е неизползван от Qualcomm след излизането на Android Nougat. Това означава, че актуализирането на Fairphone 2 от 2016 г. насам е било изключително трудно, особено без помощта на Qualcomm.

Въпреки това Fairphone 2 продължава да работи досега, макар че екипът, който стои зад него, е бил затруднен да поддържа устройство само с 2 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. В края на краищата целият смисъл на моделите Fairphone е устойчивостта, която се постига чрез дизайн с висока степен на поправимост и етично добити части.

Ако искате да се придържате към своя Fairphone 2 в обозримо бъдеще, Fairphone предупреждава, че телефонът ще бъде несигурен след май 2023 г., тъй като вече няма да получава софтуерни поправки за бъдещи грешки. Ако държите да го запазите, можете да зареждате или да флашвате персонализирани ROM-и като Lineage OS.

От друга страна, ако изпратите стария си телефон преди края на този месец, ще получите кредит от 50 евро за закупуване на по-новия Fairphone 4. Очаква се моделът от 2021 г. да получи шестгодишни актуализации, а репутацията на компанията гарантира това.

Снимка: Fairphone

Виж още: Apple доминира в Топ 10 на най-продаваните смартфони за 2022

 

Тагове: