Флагманът Huawei Mate 30 Pro дебютира без предварително зареден пакет Google Services. Скоро след това обаче бе открит начин, който позволява да заредите приложенията на гиганта на апарата, използвайки програмата LZPlay, която свободно може да изтеглите от Google Play Storе.

Досега.

Според разработчика Джон У този метод крие сериозен риск, защото разчита на недокументиран MDM API на Huawei, така че вратичката вече не е възможна.

В резултат приложението LZPlay е свалено и от самия сайт LZPlay.net, а инсталиралите го потребители са изложени на известен риск. Освен това приложенията от пакета чисто и просто вече не работят. Те не могат да преминат успешно нито един SafetyNet тест и това им пречи да функционират в пълния обем на устройството.

За разлика от обикновените приложения системните приложения изискват допълнителна проверка, тъй като получават разширени права. Според експерти затварянето на вратичката е наложително, тъй като по принцип системните приложения стоят на read-only част на паметта, докато в случая LZPlay използва writable памет и съответно е податлива на злонамерени модификации.

Виж още: Следващият флагмански процесор от Huawei е близо. Ето кога можем да го очакваме

Тагове: