Върховният съд на Европа ще се произнесе по обжалването на Intel на рекордната антитръстова глоба на стойност 1.06 млрд. евро през следващата година, твърди съдия, цитиран от Reuters

Европейската комисия (ЕК) глоби Intel преди седем години. Тогава комисията обвини фирмата в опити да пречи на конкурента си Advanced Micro Devices (AMD) като е давала отстъпки на производителите на компютри Dell, Hewlett-Packard, NEC и Lenovo при купуване на повечето от техните компютърни чипове от Intel.

Производителят на чипове оспори решението пред базирания в Люксембург европейски съд, който е втората най-висока инстанция. 

Съдиите отхвърлиха нейните аргументи през 2014 г., посочвайки, че ЕК не е реагирала прекалено остро по отношение на санкцията, която възлиза на 4.15% от оборота на Intel за 2008 г., спрямо максимално допустимите 10%. След това компанията обжалва и пред Върховния съд на Европейския съюз, пише Investor

Очаквам решение през следващата година, каза Марк ван дер Воуд, вицепрезидент на Общия съд на Европейския съюз по време на конференция, организирана от Concurrence. 

Миналата година Intel получи известна подкрепа, след като един от съдебните съветници Нилс Вал постави под въпрос дали наистина са накърнили конкуренцията. 

Изображение: ExtremeTech