Втора услуга за краткосрочен наем на електрически тротинетки стартира в София. Услугата се казва Brum и използва мрежата на най-големия конкурент на вече появилия се при сериозен медиен шум в столицата ни Lime в световен мащаб – Bird. Идеята за местни компании, които разработват нови пазари и плащат част от приходите си на Bird да ползват мрежата им, не е нова и работи успешно и в други градове по света. Bird от своя страна са най-старата голяма компания в този сектор, ако можем да наречем "стар" бизнес, който се появи за първи път преди 2 години в САЩ. Скутерите на Brum носят типичната черно-бяла окраска на Bird и логата на българската и чуждестранната фирма. Те вече могат да се намерят на много места в София, а логиката на наем и плащане е същата, като при конкуренцията им - чрез мобилно приложение. 

Интересен факт е, че засега не се оправдават очакванията на някои коментатори, че конкуренцията ще свали цените на услугата, които също бяха обект на много дебати. Стойността на началната такса и минута пробег при Brum в София е абсолютно същата като при Lime. Бонус за потребителите, а и добра новина за движението по тротоарите в София е решението на новия играч да връща 0.50 лв. от сметката на клиентите си, ако при приключване на употребата оставят тротинетката на някое от специализираните за това места за паркиране (които са отбелязани в приложението). Има и промоционално безплатно каране за новите клиенти. 

Очаква се поне още една компания да започне да предлага електрически тротинетки под наем в града до края на месеца, а източници, свързани със Столична община, коментираха, че има интерес от още три вендора.

Стартът на Brum/Bird в София идва само дни, след като високопоставен представител на МВР заяви, че електрическите тротинетки са извън закона и притежателите им ще бъдат глобявани, ако карат по пътното платно. Юристи коментираха обаче, че подобни глоби, при липса на регламент за регистрацията на тротинетките на пътни превозни средства, ще паднат лесно в съда. Освен това компаниите, които ги отдават краткосрочно, са подписали меморандум със Столична община, който регламентира базови правила за ползването им. 

Вижте още: Lime вече е в България. Но готов ли е местният пазар?

Тагове: