Властите в Южна Корея са поредните регулатори по света, които започват разследване относно потенциалното умишлено забавяне на по-старите модели смартфони на Apple. Скандалът се разви от края на изминалата година, в който стана ясно, че технологичният гигант използва софтуерните обновления на операционната система iOS, за да понижава работоспособността на по-старите модели телефони. Платформата е оптимизирана да се представя най-добре при нови батерии, а тези с по-износени започват да се забавят и дори да изключват устройството. Това беше прието негативно от потребителите по света, както и започна да привлича вниманието на регулаторите в различни страни.

Според информация на Apple Insider антимонополните власти в Южна Корея са започнали разследване след подадена жалба от страна на неправителствената потребителска организация Citizens United for Consumer Sovereignity. В нея се посочва, че Apple умишлено забавя по-старите модели смартфони, за да стимулира потребителите да закупят нови устройства по-бързо от обичайното. Технологичният гигант отрече тези обвинения, но се извини за причиненото неудобство. Компанията обяви, че предлага замяна на старата батерия срещу 29 долара, което ще подобри работата на смартфоните. Apple подготвят и нов ъпдейт на операционната система, който да елиминира проблема.

Южна Корея не е единствената страна, която разследва компанията за тази практика. Apple е изправена пред подобни действия в Италия, Франция, Китай и САЩ.