Китайският телекомуникационен гигант ZTE Corp се призна за виновна и се съгласи да плати почти 900 млн. долара глоба на САЩ, съобщи информационна агенция Reuters. Компанията може да плати още 300 млн. долара, ако наруши по някакъв начин сделката с американските власти. 

Петгодишно разследване установило, че ZTE умишлено е избягвала американските ембаргота чрез купуване на американски компоненти, включването им в ZTE продукти и доставянето им в Иран. 

Търговските санкции на САЩ срещу Иран и Северна Корея са едни от най-дълго продължаващите. ZTE обаче умишлено е решила да продава в Иран телефони с американските чипове Qualcomm, с което автоматично е нарушила ембаргото. Към Северна Корея пък било доставяно телекомуникационно оборудване в 283 доставки, допълниха от агенцията. 

"ZTE Corporation не само е нарушила правилата за експорт на чувствителна американска технология към агресивни режими като Иран, но и излъгаха... за техните нелегални действия", каза главният прокурор на САЩ Джес Шесънс. 

ZTE разчита на американски доставчици за 25 до 30% от компонентите си. Компанията купува около части на стойност от около 2.6 млрд. щатски долара годишно от американски фирми, стана ясно от изказване на говорител на компанията. Доставчици на компанията са Qualcomm, Microsoft и Intel. 

"ZTE осъзнава грешките, които е направила, поема отговорност за тях и остава отдадена на позитивната промяна в компанията", каза изпълнителният директор Зао Ксианминг в становище, публикувано от агенцията. 

В коментар за случай, китайският външен министър Ван И заяви, че правитеслтвото ще продължи да следи дали китайските фирми са третирани честно в други страни. 

"Китайското правителство постоянно се противопоставя на едностранни санкции на китайски компании. В същото време, ние винаги сме искали от компаниите ни да оперират легално в чужбина", каза той по време на пресконфереция. 

 

 

 

 

Тагове: