Миналата седмица Google изненада част от потребителите си с неприятната новина, че Reader спира работа. Най-популярният клауд четец за новини не е получавал сериозни ъпдейти от години, но функционалността му е толкова добре реализирана, че той се бе превърнал в част от живота на голяма част от по-закоравелите интернет потребители. Макар друга, също не малка част от тях да твърди, че времето на RSS отдавна си е отишло при наличието на социални медии, някои от нас все още вярват, че в четенето на големи обеми съдържание в по-класически вид няма нищо остаряло. Ако и вие сте разочаровани от решението на Google и искате да откриете ново място, където да четете любимия си сайт, HiComm.BG, и други източници на съдържание, предлагаме ви седем страхотни алтернативи на Reader.

Feedly

Както писахме наскоро, очертава се Feedly да се превърне в наследника на Google Reader. Компанията бе светкавична с реакцията си и обяви, че работи по API клонинг на Reader още в деня на тъжния анонс от Маунтин Вю. То ще позволи да интегрират Feedly на мястото на Reader, без значение каква е работната ви среда - уеб клиент, десктоп или мобилно приложение и дори по-сложни конфигурации.

Feedly все още се базира на Google Reader е изисква логване с Google профил, но скоро това ще се промени. Основните предимства на услугата са, че абонаментите ви от Reader ще могат да се внесат директно, дори без да се налага да генерирате XML файл. Интерфейсът и функционалността са изключително сходни с тези на услугата на Google, макар да откриваме и някои по-модерни възможности, сравними с Flipboard.

Feedly има приложения за iOS (iPhone и iPad) и Android, както и собствен списък за четене на съдържание по-късно. Ако той не ви допада, можете да използвате Pocket или Instapaper.

Feedly е напълно безплатна и има богато разнообразие от опции за персонализация, сред които цветни теми, нощен режим и различни шрифтове. Най-ценното, както вече отбелязахме, е, че Feedly ще работи с любимия ви Google Reader клиент, бил той Reeder за Mac и iOS или Pocket за Android.

The Old Reader

Руското решение The Old Reader е страхотен избор за тези, които искат изживяване, максимално близко до добрия стар Google Reader. Както показва името, услугата има за цел да симулира интерфейса и функционалността на предходната версия на продукта на Google. Да, онази, в която Google+ все още не съществуваше и социалните аспекти бяха ограничени до следене на други потребители в рамките на Reader.

The Old Reader има приятен минималистичен интерфейс без излишни елементи, текстури и менюта, а подредбата е идентична с тази на стария Google Reader. Също като него услугата поддържа управление с клавиатурата, а бутоните са идентични с тези, които използва Google, така че преходът е елементарен.

The Old Reader също работи по API клонинг. Надяваме се услугата също да бъде възприета от разработчиците на най-популярните Reader клиенти. За съжаление руската платформа все още няма собствени приложения, макар уеб изгледът да работи чудесно на малки екрани.

Flipboard

Социалното списание със съдържание, подбрано специално за вас, натрупа сериозна доза популярност благодарение на факта, че не се опитва да бъде просто клонинг на Google Reader, което е добре за някои и зле за други. Ако искате просто заместител на добрия стар Reader, Flipboard надали е най-добрият избор за вас, но ако сте готови да промените организацията си и да започнете да използвате по-нов тип услуга, задължително му обърнете внимание.

Основната идея на Flipboard в създаването на персонализирана дигитална медия, подобна на списание, която позволява да заредите всички важни социални и новинарски източници и да консумирате съдържание от тях на едно място. Услугата позволява да свържете своите Twitter, Facebook, Google+, Google Reader, LinkedIn, Instagram, Flickr, Tumblr, 500px, Sina Weibo, Renren, SoundCloud, YouTube и New York Times профили, но има и собствена платформа, която предоставя курирано съдържание на подбрани от вас теми.

Интерфейсът на Flipboard определено е атрактивен, но не предполага толкова бързо и ефикасно консумиране на съдържание, колкото списъкът от заглавия и анотации на Google Reader и подобните платформи.

Повече за останалите алтернативи на Reader прочетете на следващата страница.

Fever

Fever е интересно решение, което със сигурност не е подходящо за масовите потребители, но ще привлече интереса на ентусиастите. За разлика от повечето услуги, описани в статията, Fever не разполага със собствени сървъри, а предполага инсталация на ваша собствена система. Именно затова платформата е особено подходяща за потребителите, които предпочитат да използват колкото може повече собствено сторидж пространство, и за тези, които умишлено избягват софтуера на Google.

За разлика от всички останали популярни услуги за четене Fever е платена. Цената й е 30 долара, но може да я изпробвате, преди да платите. Малките ъпдейти са безплатни, докато големите ще получите с отстъпка.

От гледна точка на интерфейс и функционалност Fever силно наподобява Google Reader, но включва иновативна система за анализиране на популярността на отделните парчета информация. Така най-важните (най-коментираните и споделяни) новини се маркират като "горещи". Fever не показва брояч за непрочетени новини и статии, което цели да намали стреса.

Digg

Популярният сайт за консумиране на съдържание от близкото минало Digg сподели, че вече работи по собствена алтернатива на Google Reader. Все още не знаем нищо за нея.

RSS четец

По-възрастните от вас би трябвало да си спомнят времето, когато Google Reader не съществуваше и четенето на новини се ограничаваше до офлайн RSS четец. В тези странни от съвременна гледна точка приложения потребителите добавят RSS линковете на любимите си сайтове, без да имат възможност за синхронизация между различни устройства. Ако изключим това, те не се различаваха по почти нищо от съвременните решения - все пак Google Reader е просто RSS в облака.

Някои от старите RSS приложения за десктоп и мобилни устройства вероятно ще успеят да върнат част от популярността си, ако позволяват съхраняване на файла - списък с абонаменти, в Dropbox или друга платформа за клауд съхранение на файлове. По този начин разликата спрямо клауд рийдър като този на Google става минимална.

Twitter списъци

Вече имате Twitter профил? Може да използвате синята птица за четене на новини, като добавяте профилите любимите си сайтове по категории, всяка от които превръщате в списък.

Предимство и недостатък на този похват е, че не всички сайтове споделят всяка нова публикация в Twitter. Това е добре, ако искате да се информирате само за най-важното, но като Reader потребители вероятно сте свикнали да четете поне заглавията на всяка статия и новина.

Twitter няма и оптимизиран за четене интерфейс, така че ще трябва да посещавате сайтовете, а не всички от тях са имат оптимални подредба, типография и дизайн.

InoReader

Интересна алтернатива на Google Reader, при това от български разработчик, е InoReader. Приложението работи във всеки браузър, но е налично и в Chrome Web Store, което прави стратирането му от началния екран още по-бързо. InoReader се стреми да бъде класически заместител на Reader, който набляга на съдържанието и строгата организация, а не на социалните мрежи и мултимедията, което го прави страхотен избор за привържениците на по-стандартните интерфейси. Позволява организация на абонаментите по папки и изпраща нотификации за ново съдържание, ако използвате Chrome. Засега InoReader няма приложения за мобилни платформи.