Има една шега (в която, разбира се, има и доза истина), че по-възрастните поколения постоянно обвиняват милениълите и Generation Z в това, че не откъсват поглед от телефоните. Ето защо не е изненада, че през последните години се появиха всякакви съвети за "затвор за устройства" по време на вечеря или събирания със семейството, приложения, отчитащи екранното време, и всякакви вариации по темата.  
Миналата седмица министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе посъветва потребителите на iPhone да изключват своите устройства за пет минути всяка вечер. Коментарът имаше за цел да изтъкне необходимостта страната проактивно да "предотвратява киберрискове". Той се основава на подобни насоки, които Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) издаде през август 2020 г. Но съветите на NSA бяха много по-конкретни и нюансирани от това, което Албанезе изложи по време на речта си миналата седмица.  
В доклада си "Най-добри практики за мобилни устройства" NSA казва, че рестартирането на вашия iPhone веднъж седмично може "понякога да предотврати" неща като spear phishing и експлойти с нулево кликване. Тези видове заплахи обаче са силно целенасочени и обикновено са към конкретни лица или групи от лица. 
Други съвети, предлагани от NSA, включват неща като деактивиране на Bluetooth, Wi-Fi и клетъчна връзка, когато не се използват, използване на "калъф за заглушаване на микрофона и покриване на камерата" и др. Подобни съвети, както посочва експертът по сигурността Трой Хънт в Twitter, са предназначени за "разузнавателната общност, а не за широките маси". 
Spear phishing е по-екстремна версия на фишинга, която има за цел да събира информация от набелязани лица и компании. Той често включва месеци на проучване и разузнаване, преди да бъде използван срещу набелязаното лице или организация. Той може да се използва за кражба на данни и лична информация или за инсталиране на зловреден софтуер на устройството на лицето, към което е насочен. 
Експлойтите с нулев клик са опасни, защото могат да компрометират устройството, без потребителят да прави каквото и да било. По-голямата част от експлойтите с нулев клик обаче не са насочени към обикновените потребители на iPhone. Като цяло те са разработени с цел шпиониране на политически опоненти, журналисти, адвокати и активисти за човешки права. 

През юли миналата година Apple представи функцията, която нарича Lockdown Mode. Тази функция беше обявена като част от постоянния ангажимент на компанията да защитава потребителите от този вид шпионски софтуер. Режимът Lockdown Mode е наличен за всеки iPhone, работещ с iOS 16 и по-нови версии, и включва защити за ограничаване на излагането на експлойти с нулев клик. Lockdown Mode се отнася за следните направления: 

Съобщения: Повечето видове прикачени файлове към съобщения, различни от изображения, са блокирани. Някои функции, като например визуализация на връзки, са деактивирани. 
Уеб сърфиране: Някои сложни уеб технологии, като например компилирането на JavaScript "точно на време" (JIT), са деактивирани, освен ако потребителят не изключи доверен сайт от режима Lockdown. 
Услуги на Apple: Входящи покани и заявки за услуги, включително FaceTime повиквания, се блокират, ако потребителят не е изпратил преди това повикване или заявка на инициатора. 
Свързването с компютър или аксесоар се блокират, когато iPhone е заключен. 
Не могат да се инсталират конфигурационни профили и устройството не може да се регистрира в управлението на мобилни устройства (MDM), докато режимът на заключване е включен.

 
"Режимът Lockdown Mode е крайна, незадължителна защита, която трябва да се използва само ако смятате, че може да сте лично обект на изключително сложна кибератака", обяснява Apple. "Повечето хора никога не са обект на атаки от този тип." 
Съответно изключването за 5 минути на телефона е крайно ненужно - дори в по-голяма степен от активирането на Lockdown Mode. В същото време много хора биха останали с впечатлението, че изключването на телефоните за кратък период от време ще им помогне да се защитят срещу зловредни атаки. И потенциално ще престанат да бъдат бдителни за други сигнали, които в действителност представляват заплаха.  
Едно би трябвало да е ясно: Apple разполага със солиден набор от функции, вградени директно в iOS, които могат да помогнат на обикновените потребители на iPhone да защитят себе си и своите данни. Възползването от тези функции - като Face ID, защити в Safari, споделяне на местоположението, правила на App Store, двуфакторно удостоверяване и много други - са всъщност начинът, по който потребителите реално могат да се защитят. Дори iMessage предлага изключително надеждна защита за потребителите благодарение на използването на криптиране от край до край. 
И накрая нещо съвсем лесно - просто не забравяйте да актуализирате софтуера на телефона си - това отнема малко повече от 5 минути, но определено има по-голяма полза.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Как да не прегрява телефонът ви през лятото