Онези хора, които надничат над рамото ви, докато въвеждате своя PIN и отключвате смартфона си, са не само досадни – те могат да бъдат и опасни за сигурността ви. Въвеждайки няколко цифри на дисплея, вие реално ги предоставяте на всеки човек, който в този момент е наблюдавал какво правите. Сега учени смятат, че са разрешили проблема с „надничащите над рамо“ хора, създавайки система на име IllusionPIN. Приложението създава оптична илюзия, която размества цифрите на дисплея визуално спрямо ъгъла и разстоянието, от който човекът ги наблюдава. Така всеки поглед към дисплея ще показва различна подредба на цифрите и е невъзможно да се улови правилният код при бързо въвеждане.

Технологията е разработена в Нюйоркския университет с водещ учен проф. Насир Мемон. Според университета тя слива едно изображение на клавиатурната конфигурация с висока пространствена честота с друго изображение на напълно различна клавиатурна конфигурация с ниска пространствена честота. Това означава, че човекът най-близо до дисплея вижда екрана и цифрите разпределени по конкретен начин, който не е същият, видян от човек, който е по-отдалечен от него.  

Правилната конфигурация (разположение на цифрите) – тази, която трябва да види собственикът на смартфона – се променя с всяко вписване, така че дори крадецът на PIN да запомни в каква поредност сте натиснали клавишите, това няма да важи за следващия път. Учените са тествали приложението в симулации с опити за кражби на PIN пароли с надничане над рамо от различно разстояние. От общо 84 „атаки“ над 21 потребителя нито една не е била успешна.