Asus MeMO Pad HD7 е таблет, който се пласира в ниския ценови клас. Какво са ни подготвили от компанията, която произведе едни от най-добрите таблети на Google – Nexus 7 и неговия наследник? Ще видим в следващите редове, но сме длъжни да ви предупредим още отсега – каквото и да бъде споменато, цената трябва да се има предвид.


Asus MeMO Pad HD7 разполага с 7-инчов дисплей, което се разбира и от името на модела. Резолюцията му е 800x1280 пиксела (216 ppi). Дисплеят е едно от най-големите качества на това бюджетно устройство. Благодарение на използваната IPS LCD технология цветовете са ярки и наситени. Яркостта, особено на най-високите нива, е много добра. Общото усещане е за един качествен дисплей, на който може да се гледа филм без никакво притеснение. Резолюцията е прилична, а гъстотата на пикселите не е сред най-високите, но в никакъв случай не се натрапва. Дисплеят има много добър зрителен ъгъл, но можем да отбележим и един негов минус, който не е за пренебрегване – липсата на покритие против отблясъци. Това затруднява ползването му при по-силна слънчева светлина.

Дизайнът на таблета е приятен, но има своите минуси, които са породени от ценовото му позициониране. MeMO Pad HD7 тежи 300 г, което го прави удобен за държане в една ръка, но не за много дълго време. Гърбът е изработен от пластмаса, но не това е проблемът с дизайна, тъй като устройството не е хлъзгаво, а може да бъде захванато стабилно. Недостатъкът идва от едно интересно дизайнерско решение – задната част на гърба излиза с милиметри извън предната. Това добавя един неособено удобен ръб. Той е виновен и за странния ъгъл, под който са разположени бутоните за включване и тези за регулиране на звука.

MeMO Pad HD7 разполага с лека конструкция, която го прави удобен за захват стабилно с една ръка. Гърбът е изработен от пластмаса, а приятно впечатление правят различните светли разцветки, в които се предлага.

 

Процесор, батерия, камера – общо представяне


Asus MeMO Pad HD7 разполага с четириядрен Cortex-A7 процесор с работна честота от 1,2 GHz и 1 GB RAM памет. Наличието на четири ядра не означава задължително по-добри резултати например от процесор с две ядра. Това се наблюдава тук. Процесорът е оптимизиран за ефективност, а не за огромна мощ. От това печели батерията, за която ще поговорим след малко. Хардуерът се справя много добре с нормално ползване, а гледането на HD филми е плавно. Наблюдават се леки случаи на лаг в прехвърлянето на отделните екрани или завъртането на дисплея от портретно ориентиране към панорама. Общото представяне е добро, но не бива да се очак­ват феноменални резултати при по-голямо натоварване.

Сред силните оръжия на този таблет е неговата батерия. От производителите обещават плътни 10 часа видео и таблетът е напълно способен да го направи. При активно ползване прагът е един ден, но ако влиза в употреба епизодично, за един епизод на любим сериал или сърфиране в интернет – ще минат няколко дни до следващото зареждане. За да подобрят живота на батерията, от Asus са включили PowerSaver приложение, което позволява оптимални настройки.

Камерата не може да бъде отличена с добри постижения. Тя е 5 MP, има автофокус, но липсва светкавица. В добре осветени помещения или хубаво време резултатите са много прилични, но ако светлината е по-малко или се смрачава – цветовете са притъпени и се сливат. Могат да бъдат изкарани и добри резултати, но не трябва да се разчита на автоматичните настройки, тъй като автобалансът на бяло не се справя много убедително. Приятна изненада са режимите за снимане, сред които има HDR, панорама и голям брои филтри, с които могат да се създават интересни снимки. Камерата заснема видео с резолюция от 720p, а таблетът разполага и с предна 1,2 MP камера.Приятна изненада прави паметта на таблета, която е 16 GB. Още по-приятно е наличието на слот за microSD карта.

Софтуерът


Операционната система е Android, а версията – 4.2. От Asus са използвали своя разработка на потребителския интерфейс, който е изчистен, приятен, а допълнителните приложения добавят няколко интересни опции. Освен споменатия PowerSaver има налично приложение за настройка на цветовете на дисплея – тяхната топлина и наситеност – Asus Splendid. Друго, което заслужава споменаване, е Audio Wizard, чрез който може да се избере оптимална настройка на звука – за музика, игри, филми и т.н. Тази опция важи за високоговорителя. До бутона за стъпка назад има widget меню, в което са някои от най-ползваните работни приложения (календар, калкулатор и т.н.). То е удобно, тъй като отваря избраното приложение върху това, което се ползва в момента (наподобява разделяне на екран в най-базова форма), но в някои ситуации по-скоро натоварва системата. При задържане на Home бутона излиза бързо меню, което е приятно изпълнено.

За правилните решения


Asus МеМО Pad HD7 е много приятен таблет. Най-важното за един продукт е доброто съотношение между цена и качество, а тук резултатът е отличен. Таблетът не е изключителен, но е много добър. От Asus е трябвало да направят определени „жертви“, за да вместят своя продукт в по-долен ценови клас. Взели са правилното решение – запазили са добрия дисплей, батерия и общото представяне.