След дълго планиране и размисли най-накрая в ръцете си държите своя първи “голям” фотоапарат. На теория той трябва магически да ви превърне поне във впечатляващ, ако не и във велик фотограф. На практика обаче скокът от “сапунерка” или най-вероятно смартфон не е толкова прост, колкото може би сте си го представяли.

В новата ни рубрика се снабдихме с Panasonic LUMIX GH5, който ще използваме, за да ви покажем как да се възползвате от новия си фотоапарат в някои от най-честите ситуации, с които се сблъскваме. Целта ни тук е да ви помогнем в първите крачки към сериозната фотография.

Започваме със снимките, в които имате бързодвижещи се обекти. И ако на пръв поглед това е територия, запазена за спортните фотографи, то на практика децата и домашните ви любимци предлагат много подобни предизвикателства. В този епизод помолихме Лазо да ни покаже няколко лонгборд трика, а след това насочихме вниманието си към Кинвара - малкия голдън ретривър на колежката ни Вирджиния Кирова.

За предвидимите движения

В първата ситуация Лазо ни демонстрира слайд върху падналите борови иглички на асфалта в Борисовата градина в София. Тази ситуация има предимството да е предсказуема, но от друга страна изисква мигновена реакция, тъй като точният момент за хубава снимка е много кратък. Затова и за нея пускаме 6K Photo режима на Panasonic GH5, в който апаратът на практика прави 6K видео, от което да изкарате снимките, които ви харесват.

Както подсказва и името му, можете да снимате в 6K резолюция, като вариантите са три - Burst, S/S (Start/Stop) и PreBurst. В първия апаратът снима видео, докато държите спусъка, във втория видеото започва с натискане на спусъка и приключва с второто натискане. В последния режим апаратът автоматично записва секунда преди и след натискането на спусъка. Освен тези три режима имате избор и от три типа запис, като основният е 6K с 30 кадъра в секунда, откъдето вадите 18 MP снимки. Има и 4K режим с 30 кадъра в секунда, както и 4K с 60 кадъра в секунда за повече снимки, като тук те са с размер около 8 MP. 

Тъй като исках движението на Лазо все пак да е видимо, оставих скоростта на 1/640 секунда.

В конкретната ситуация установих, че най-удобният начин за снимане е със Start/Stop функцията в 6K резолюция. Така получих снимки, които са достатъчно на брой, но и с голям размер, който ми позволява допълнителна обработка и възможност за печат. Изборът на любимите ми кадри стана бързо и лесно от самия апарат, като в картата след това има JPEG файлове с избраните снимки и видео файл с всички отделни кадри.

Галерия със снимки на бързо движещ се предвидим обект

Тъй като исках движението на Лазо все пак да е видимо, оставих скоростта на 1/640 секунда. По този начин в най-бързо движещите се елементи - краката и дъската му, има размазване, което дава усещане за висока скорост и движение, докато фонът и по-голямата част от тялото му са по-ясни и детайлни.

И за непредвидимите движения

Снимането на куче като Кинвара винаги е било предизвикателство, тъй като тя почти буквално не спира на едно място. По-сложното е, че за разлика от Лазо и внимателно обмислените му трикове Кинвара е абсолютно непредсказуема. Не е ясно дали ще преследва играчката си, или ще предпочете да се заиграе с друго куче или опашката си - все пак светът е пълен с толкова много интересни неща!

Затова и тук избрах друг, по-традиционен подход, който комбинира висока скорост на затвора и проследяващ автофокус. По този начин можех да избера точните моменти, в които да направя кадри, като използвах скорости от 1/400 до доста по-високи - 1/2000 и дори някои кадри с 1/3500. Целта ми беше да уловя Кинвара в застинали позиции, които в случая изглеждат интересни и различни от размазаното петно, което се вижда с просто око.

При всички снимки водещото е светлината, но при скоростната фотография тя е от особена важност.

Задължителният елемент в тази ситуация е да включите снимането в сериен режим, който при LUMIX GH5 поддържа до 9 кадъра с проследяващ автофокус или 12 при фиксиран фокус. Така освен бърз затвор имате и бързо заснемане на повече кадри, за да сте сигурни, че сте хванали правилния момент.

При всички снимки водещото е светлината, но при скоростната фотография тя е от особена важност. Причината е, че високите скорости на затвора означават, че има по-малко време, в което сензорът ще приема светлина. Затова и трябва да сте на добре осветено място, а ако това не е възможно, да вдигнете светлочувствителността, или т.нар. ISO. При LUMIX GH5 няма проблем да използвате ISO до 6400, като в някои ситуации дори 12800 ще ви свърши работа. При по-високи стойности цветният шум става повече и ако сте фенове на острите и ярки кадри, ще останете недоволни.

Галерия със снимки на бързо движещ се непредвидим обект

В обобщение за бързите снимки ви трябва много светлина, бърза скорост на затвора, сериен режим на снимане, проследяващ автофокус и добри рефлекси, за да хванете обекта си в действие. Както при всички снимки, най-добрият съвет, който можете да получите, е да експериментирате. Използвайте тези съвети като основа, но пробвайте как работят за вашия стил на снимане и не се страхувайте да направите десетки, дори стотици неизползваеми снимки, преди да постигнете мечтаните кадри.

Очаквайте следващите епизоди от видео рубриката ни за почти професионални снимки.