Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Не харесвате слушалките тип „тапи“? Значи имам добра новина за вас! Huawei представиха своeтo най-новo предложение – FreeBuds 4, и те са open-ear, което значи, че не се наместват в ушния канал, а се прикрепят към вътрешната част на ушната мида, без да създават излишни неудобства. Ето моите впечатления след известно време, прекарано с тях.


Съвършената форма

Подзаглавието е препратка към кръглата форма на кейса, който е и първото нещо, което виждате, когато отворите кутията. Вътре ще откриете и кабел USB Type-A към USB Type-C, както и гаранция, упътване, всякакви такива стандартни неща. Комплектът идва в два цвята – Ceramic White и Silver Frost. Като спецификации са абсолютно идентични, само цветът е различен, а в това ревю ще разгледаме втория вариант.

Ако сте с телефон на Huawei, тогава е достатъчно само да отворите кейса и слушалките автоматично ще излязат като известие на екрана, след което сдвояването става с едно натискане. В случай че използвате Android устройство на друг производител, то тогава препоръчвам да изтеглите AI Life приложението, като това може да стане директно като APK или от AppGallery (за iOS го има налично в AppStore). Не че в противен случай не може да се свържете, но няма да разполагате с функционалностите, които ще спомена. Няма опция за свързване с NFC.

В AI Life ще откриете полезна информация като оставащата батерия на всяка една от слушалките и тази на кейса. От Huawei обещават 4 часа слушане на музика с изключено ANC (активно шумопотискане) и 2 часа и половина, когато е включено. В комбинация с кейса тези стойности нарастват съответно на 20 часа и 14 часа.

FreeBuds 4 са първите слушалки, прилагащи технологията Adaptive Ear Matching при open-ear дизайн. Тя автоматично разпознава формата на ухото на потребителя и позицията на носене на слушалките и на база на тях определя оптималните настройки на шумопотискането за конкретния случай. Това са и първият подобен модел, който работи с шумопотискаща технология, базирана на двойка микрофони, които засичат и разграничават обкръжаващия шум с много по-голяма прецизност. 

Поддържа се и т. нар. двойна връзка - едновременно свързване с две устройства. Тя може да се осъществи с всяко смарт устройство, работещо с Android, iOS или Windows. Така може да се наслаждавате на любимото си шоу, а когато получите входящо обаждане, предаването автоматично се паузира и слушалките се прехвърлят на обаждането.

Зареждането става само с USB Type-C кабел, като пълен заряд на кейса отнема около час. Ако слушалките в него също нямат батерия, то тогава е около час и половина. Това спада към бързите скорости, понеже зареждане в продължение на 15 минути се равнява на 2 часа и половина слушане на музика. Искаше ми се да имаха и безжично зареждане, но липсата му не е фатална.

Има опция Find My Earphones, която кара слушалките да издават високочестотен звук, за да чуете къде се намират. За целта е нужно те да са свързани с телефона, което значи, че ако са прибрани в кейса и той е затворен, услугата няма да се активира. AI Life е и мястото, откъдето се свалят ъпдейтите. Тогава слушалките трябва да са в кейса.

 

Живот с изкуствен интелект

За съжаление няма еквалайзер, който ръчно да настройваме, но има Sound quality секция, откъдето избираме между три профила – Default, Bass boost и Treble boost. Личното ми предпочитание е да ги държа на Bass boost, където ниските честоти наистина изпъкват. Дори мога да кажа, че съм приятно изненадан от тях, не очаквах слушалки тип open-ear да имат такава плътност на басите, но тя по нищо не отстъпва на тази на тапите, които имат предимството да са по-навътре в ушния канал.

От AI Life може още да се включва и изключва активното шумопотискане. Няма степени за ръчни настройки, вместо това разполагаме с два режима – General (за по-шумни места) и Cozy (за по-тихи). Това, върху което имаме контрол (донякъде) са жестовете. Може да избираме дали двойното натискане да е: пускане на музика, пауза, следваща песен, предишна песен, активиране на гласовия асистент или да не прави нищо, ако не сте фенове на тази технология.

През цялото време използвах функцията за сменяне на песните, понеже слушалките имат вграден детектор за разстояние, който работи безотказно. Всеки път когато ги махнете (дори само едната), музиката спира и започва отново, когато ги сложите. Все пак сензорът може да бъде заблуден, ако го покриете с пръст или нещо друго, така че имайте това предвид. Добрата му работа обаче направи напълно ненужно спирането на музика с жестове. Това е нещо дребно, което прави голямо впечатление и искрено се радвам, че присъства. Свободата в избора на жестове приключва тук.

Двойното натискане се използва за вдигане, когато ви звънят, и затваряне след това. Ако искате да отхвърлите обаждането, тогава задържате малко по-дълго върху която искате слушалка. Същият жест служи за спиране/активиране на активното шумопотискане, което винаги е изключено по подразбиране, когато се свържете с FreeBuds 4. Движение нагоре по дължината на слушалките е за увеличаване на звука, а надолу – за намаляване.

Последната функция от приложението, за която ще поговорим, е Voice enhancement. Тя позволява да се направи тест, при който звуци с различна честота биват пускани и трябва да отговаряте дали ги чувате или не. За най-добри резултати е хубаво да сте в тиха среда. Идеята е, че се правят уникални настройки според нуждите на всеки. По този начин би могло да се увеличи нивото на звука по време на разговор, ако не чувате добре събеседника си например.

 

In-ear или open-ear?

Честно казано, не мисля, че има правилен отговор на този въпрос. Ако някой ми го зададе, просто ще му кажа да пробва и двата вида и да види кое му допада повече. Същото важи, когато се чудим между over-ear и on-ear модели. Всеки си има своите предимства.

Това, с което се характеризират FreeBuds 4, е тяхната лекота (4.1 грама всяка, 38 грама с кейса), качествен звук, контрол с жестове и функционалности. Ако трябва да съм честен, от 5-6 години използвам само слушалки тип „тапи“ и може би заради това ми беше по-трудно да свикна с тези. В началото имах чувството, че може всеки момент да паднат и постоянно ги намествах, но с времето осъзнах, че тези притеснения съществуват единствено в съзнанието ми. Друга особеност, която забелязах и подозирам, че се дължи на дизайна, е, че трябваше да ги усилвам повече, но не и докрай. За щастие няма загуба в качеството при по-високи децибели.

Точно затова казвам, че всеки трябва да пробва и да види кое му харесва, но едно нещо, което ми е направило впечатление, е, че повечето хора, които ме питат какви „малки слушалки“ да си вземат, предпочитат те да не са „тапи“. За толкова време FreeBuds 4 са първите open-ear тип слушалки, които мога откровено да препоръчам.

 

Вижте още: Участвайте в конкурса за кратка музикална композиция Sounds like You и спечелете страхотни награди