Извитите дисплеи постепенно се превърнаха в основна характеристика на флагманите на Huawei, макар че засега те носят повече естетика, отколкото да имат сериозна практическа функция. Нов патент обаче подсказва, че бъдещите телефони на Huawei могат да предложат качествено различен дизайн, който съчетава и двете характеристики.

Патентът описва дисплей, който заема лицевата страна и страните на телефона. Именно отстрани са разположени тъч контролите, които заместват физическите бутони за пускане/спиране и звук. Самите краища на дисплея са и чувствителни на различни степени на натиск.

Huawei вече използва виртуални бутони в Mate 30 Pro, но интерфейсът бе сложен и безсмислен, поради което година по-късно компанията се върна към физически бутони.

Безспорно е обаче, че използването на дисплея по такъв начин има своите предимства. Докато физическите бутони са ограничени до една единствена функция, концепцията на Huawei позволява функционалността да се променя според дейността, ситуацията и активното приложение. Не пречи и това, че подобен телефон ще бъде много красив естетически, особено когато го гледате отстрани.

Разбира се, негативите също не могат да се пренебрегват. Huawei ще се нуждае от интелигентен интерфейс, който да предотврати неволно активиране на виртуалните бутони и менюта. Тъй като дисплеят има дублираща функция за контрол, изпускането на такъв телефон ще бъде истински кошмар.

Huawei не е първата компания, която си представя телефон с такъв дисплей. Орро демонстрира концепцията Waterfall през 2019 г., а Xiaomi наскоро показа четворно извит дисплей в Mi Miz Alpha.

Снимка: Huawei

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии