Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Казват, че за хубавите неща се чака. Е, Huawei Mate Xs излезе преди повече от две години и сега най-после имам удоволствието да държа наследника му в ръце. Оптимизирани са камерите, чипсетът, операционната система, пантата, батерията и още куп малки неща. Нека видим какво ни предлага Huawei Mate Xs 2.


Дизайн и дисплей

Ще започна с това, че екранът е 0.2 инча, по-малък в сравнение с предходния модел, и това прави устройството с почти 50 грама по-леко (255 г). Споменавам това, защото актуалните смартфони вече спокойно достигат 200 грама тежест, с други думи – тук получаваме осезаемо повече екран, без излишно неудобство.

Самият дисплей е 7.8-инчов Foldable OLED панел, с резолюция 2200х2480. Голямата новина е, че вече има опресняване от 120 Hz, което е задължително, ако досега сте ползвали телефон със същия параметър. Връщането към по-ниски стойности е неприятно, ако вече сте привикнали към тези. Телефонът е напълно способен да функционира и в сгънато положение, като тогава разполагате с 6.5-инчов AMOLED екран.

В комплекта е включен много интересен кейс, на какъвто си признавам, че не бях попадал досега. В дясната му страна (отвътре) има гумирани зони, които залепват за корпуса на Mate Xs 2 – не перманентно, разбира се. Лявата страна е проектирана да се сваля лесно, за да може да разгъвате екрана, а през другото време изглежда и върши работата на стандартен протектор. Идеята не е лоша, защото така получавате по-голяма защита, а и самият кейс е по-висок клас от стандартните силиконови.

Големият въпрос си остава: „Какво повече ми дава този смартфон от стандартните?“. На първо място, ако използвате таблет, със сгъваем смартфон от този тип веднага забравяте за него. По-голямата екранна площ позволява изпълняването на повече операции едновременно – така наречения мултитаскинг. Плъзгане до горния ляв ъгъл разделя екрана. Плъзгане до горния десен изкарва плаващ прозорец. Плъзгане просто нагоре води до режим на цял екран за вече минимизирано приложение. Ако пък плъзнете нагоре и задържите, апликацията влиза в режим на App Bubble. Ето няколко примера как може да изглежда екранът:

Държа да отбележа, че това е телефон, който е направен за работа с две ръце, когато е разгънат. Дори самото разгъване не може да стане с една ръка, понеже натискането на бутона само освобождава механизма, а след това трябва физически да си помогнете с другата ръка, за да разгърнете Mate Xs 2. В началото малко ме изненада колко сила трябва да се приложи, но се свиква постепенно и остава чувство за надеждност. Falcon Wing пантата е подобрена и телефонът цялостно е 2.5 пъти по-устойчив при падане, 2.8 пъти по-устойчив при удар и 1.4 пъти по-устойчив при смачкване. На самия екран няма никаква видима следа от сгъвка, но може да бъде леко усетена, когато прокарате пръсти по нея. Остава предупреждението да пазите дисплея една идея повече от стандартните, понеже не е от твърдо стъкло, но определено се наблюдава подобрение в тази посока.

Аудио системата е съставена от три говорителя – един в горната рамка, един в долната и слушалката за разговори също изпълнява такава функция. Сензорът за пръстови отпечатъци се намира върху бутона за включване/изключване, а портът за зареждане е в долния десен край на устройството. В разгънато положение задният панел е покрит от материал, наподобяващ кожа, като бройката, която тествах, е в цвят White, нюансът наподобява светлобежово. Може да откриете Huawei Mate Xs 2 и в класическа черна разцветка. Наличен е и инфрачервен порт, както и NFC за лесна комуникация с друго устройство и безконтактни плащания.

 

Хардуер и софтуер

Процесорът е Qualcomm Snapdragon 888 4G и да, това означава, че не се поддържа 5G свързаност. RAM паметта е 8 GB, a пространството за вътрешно съхранение е с капацитет от 512 GB. За 99% от хората това ще е достатъчно за години напред, но за останалия 1% вторият слот за SIM карта може да изпълнява ролята и на слот за Nano Memory карта памет. Ето и резултатите от бенчмарк тестa:

Операционната система е Android 11, покрит с EMUI 12. Единствено липсата на GMS е разликата в представянето в сравнение с Android смартфон, а този проблем вече е лесен за решаване, всички най-важни приложения могат да бъдат открити и изтеглени от Petal Search. YouTube, Gmail и апликациите на Google не могат да се свалят, но може да бъдат изкарани като хиперлинкове на началния екран, което отново ги доближава на един клик разстояние.

 

Камери

Тройната конфигурация от камери на гърба включва: 50 MP основен (широк) сензор, 8 MP телефото обектив, предлагащ трикратно оптично приближаване (OIS) и 13 MP ултраширокоъгълна камера. Имплементирани са системата True-Chroma Camera System, както и технологията Huawei XD Optics, като това позволява повече светлина да влезе в обектива и така да се повиши нивото на детайлите. Всеки кадър минава обработка през XD Fusion Pro True-Chroma Image Engine, като така биват коригирани цветовете и крайният резултат е още по-добър. Ето няколко снимки, направени с всеки от трите сензора:

 *Ултраширокоъгълен сензор

 *Основен сензор 

 *3.5х приближаване

 *5.0х приближаване

 *Основен сензор (1.0х)

 *Портретен режим (2.0х)

 *Портретен режим (3.0х)

Радвам се да видя, че един от любимите ми режими, наличен в предходния модел (Mate Xs), е налице и тук. Mirror Shooting позволява при сгънат екран задната част на дисплея да ни показва превю на снимката. Все едно си правите селфи, но много по-висококачествено, защото е направено със задната камера. Този път има и отделна предна камера, но предвид функцията, която току-що обясних, това е по-скоро решение за видеоразговорите. Ето и нагледно разликата между двете:

 *Предна камера 

 *Предна камера (широкоъгълен режим)

 *Основна камера 

Няма как да пропуснем и нощния режим. Трябва да отбележа, че снимките, които ще видите, са правени при условия на изключително слабо осветление. Предвид добрите резултати в подобна среда не се съмнявам, че при вечерна фотография с малко повече налични осветителни тела резултатите ще имат „уау“ ефект.

 *Нощен режим (ултраширокоъгълен сензор)

 *Нощен режим (1.0х)

 *Нощен режим (3.5х)

 *Нощен режим (5.0х)

Докато заснемах някои от съвсем тъмните кадри, камерата първоначално имаше нужда от 7 до 16 секунди, за да се затвори блендата. Без статив или друг вид опора би било трудно да държите телефона неподвижно за такава продължителност. Интересното е, че при повторен опит за заснемане на същия кадър времето за снимане винаги падаше до 1 секунда (което е стандартното) и крайният резултат беше много по-удовлетворяващ. Винаги включвам вградения изкуствен интелект, така че може би с първата снимка той сканира и запаметява сцената, след което е много по-лесно да я освети втори път.


Батерия и заключение

Батерията е с капацитет от 4600 mAh, което, ако бъде разглеждано в контекста на разгънат екран, е малко, но ако говорим за сгънатия режим на Mate Xs 2, тогава изглежда в реда на нещата. Дори да е имало възможност да се вгради по-голяма батерия, това щеше да направи корпуса по-обемен, а стилът е всичко за този телефон. Честно казано, през повечето време използвах смартфона сгънат и с малко помощ от добрата оптимизация на Huawei изкарването на един цял ден е съвсем възможно.

Разбира се, ако през повечето време оперирате в „таблетен режим“, това значително би се отразило на живота на батерията. За щастие 66W зареждане възстановява бързо заряда, като не се наблюдава прекомерно загряване на устройството. Това значи, че графеновата течна охладителна система си върши работата и успешно разсейва топлината, подпомогната от иновативната структура на парната камера. Все още не е налично безжично зареждане и стискам палци в следващото поколение да бъде добавено.

За кого е Huawei Mate Xs 2? Това продължава да бъде нишов продукт, който рядко срещаме в ежедневието си, но със сигурност вече е по-лесен за препоръчване. Цената му е по-добра, издръжливостта е подобрена и като цяло това е готина джаджа, с която може да счупите цикъла на еднотипния смартфон дизайн. Всеки път когато правя ревю на подобен телефон, имам чувството, че държа парче бъдеще в ръцете си. Моят съвет е – отидете в най-близкия магазин на Технополис или Зора, изпробвайте го сами и ще разберете точно за какво говоря.

 

Вижте още: HUAWEI Mate Xs 2 влиза на българския пазар в комплект с Huawei Watch GT 3