Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

nova серията на Huawei олицетворява поговорката "по дрехите посрещат, по ума изпращат". Също като при народната мъдрост външният вид е това, което кара nova 11 Pro да се отличи, а след като прекарате известно време с него, осъзнавате че предлага и добро представяне на останалите фронтове. Нека навлезем в малко повече детайли.

 

Дизайн и дисплей

Това е един от онези смартфони, които изглеждат, сякаш е грехота да ги покриеш с кейс. Дори не става дума само за визията. Прозрачният калъф, включен в комплекта, ни лишава от сензационното допирно усещане на гърба от еко кожа. Друг негов плюс е, че не трупа пръстови отпечатъци, и фактът, че не е стъкло, придава повече чувство за устойчивост на счупване.

Monogram Vegan Leather дизайнът е само половината история. Запазен е Super Star Orbit Ring пръстенът около камера конфигурацията. На него са изписани характеристики на камерите и трябва да се взрете от много отблизо, за да ги разчетете, но отново ни показва внимание към малките детайли. Друг такъв е, че рамките също са в наситен зелен нюанс по подобие на гърба.

Завъртайки устройството на 180 градуса, откриваме 6.78-инчов OLED панел със скорост на опресняване до 120 Hz. Резолюцията е 1200х2652 и поддържа HDR10. С други думи, освен да работите с nova 11 Pro, може да се отдадете на отдих с любимите филми, сериали и игри, които изглеждат феноменално.

Важно е да уточня, че дисплеят е извит, което му придава по-премиум усещане, но прави телефона по-лесен за изпускане. Добрата новина е, че ако го изтървете, шансът да се счупи е десет пъти по-малък благодарение на Kunlun Glass. От естетическа и ергономична гледна точка не бих казал, че има някакви проблеми. 

 

Хардуер и софтуер

Процесорът е Qualcomm Snapdragon 778 4G, подпомогнат от 8 GB RAM и 256 GB пространство за съхранение на данни. Оперирането с nova 11 Pro е бързо, гладко и безпроблемно. Ето как се представи и на бенчмарк теста:

Функции като AI Scheduling 3.0, Touch Turbo 3.0 и GPU Turbo 3.0 редуцират латентността при натискане с 5%, увеличават живота на батерията с до 10% и понижават температурата с до 1 градус. nova Heat Dissipation Engine е оборудван с двойно VC течно охлаждане, графен с ултрависока топлопроводимост и "дишаща" система за течно охлаждане за постигане на ефективно разсейване на топлината.

Относно софтуера вече може да намерите и инсталирате GMS приложенията в AppGallery без допълнителни стъпки. Преди да изтеглите първото, автоматично се сваля GBox, апликация на трета страна, която позволява не просто да използвате тези приложения, а и да се логвате в Google акаунтите си в тях. За всеки следващ път няма такива процедури и е достатъчно просто да не триете GBox.

EMUI 13 предлага повече сигурност от всякога, като в Privacy Centre може да откриете информация относно достъпа на приложения до контакти, камера, локация, известия и така нататък. По този начин лесно разбирате, когато някоя апликация се опитва да достигне до чувствителна информация.

 

Камери

Откриваме две камери на гърба – 50 MP основна и 8 MP широкоъгълна. Липсата на телефото обектив и оптична стабилизация означава само двукратно оптично приближаване. Ето няколко кадъра с него, основния сензор и широкоъгълна перспектива:

Портретните снимки са един от фокусите при камерата на този модел. С помощта на RYYB Colour Filter Array и XD Portrait алгоритъма кадрите са с много приятен и наситен боке ефект.

Нощните снимки се получават добре, стига да не снимате в пълна тъмнина. Използва се AI стабилизация, която с помощта на лазерния фокус и QPD Full-Pixel Precise Focus запазват остротата в изображенията и свеждат до минимум необходимото време за запечатване на кадъра.

Има и макро режим, който не може да бъде сравняван с този във флагманите на компанията, но е хубаво, че е включен като екстра. Ултра макро функционалността също е интересна и позволява да развихрите въображението си.

При nova 11 Pro, предвид таргетирането на по-млада аудитория, Huawei са заложили много сериозно на предната камера. Конфигурацията се състои от 8 MP сензор за портретни снимки и 60 MP за широкоъгълни. Отново има три стопа на перспективата – Wide, 1x и 2x.

Резултатите определено са по-добри, отколкото при конкуренцията в този сегмент. Кадрите са изпълнени с много детайли, акуратни цветове и обектът на фокус се отделя качествено от фона. Това важи и за селфитата в слабо осветена среда.

 

Батерия

4500 mAh е капацитетът на батерията и мисля, че е напълно достатъчно за един пълен ден. Впечатляващото тук е скоростта на зареждане от 100 W, която предоставя пълен заряд в рамките на 20 минути, ако не използвате телефона и държите екрана изключен. Ако спешно трябва да свършите нещо на него, но и батерията пада, в режим на използване може да възстановите 50% от заряда само за 15 минути.

 

Заключение

Мисля, че Huawei са успели да изпълнят целта си с nova 11 Pro, а именно смартфон, който да бъде привлекателен за младите хора. С изпъкващ дизайн, качествена селфи камера и свръхбързо зареждане изглежда са покрити всички изисквания, които може да има един представител на Gen Z. До 2 юли Huawei nova 11 Pro се предлага в комплект с FreeBuds 5i, което прави сделката още по-примамлива.

 

Вижте още: Huawei nova 11 Pro - смартфон, достоен за модния подиум (ВИДЕО РЕВЮ)