Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Откакто Google спря работата си с Huawei, сякаш хората започнаха да гледат леко скептично към телефоните на компанията. Опасенията са, че услугите на американския гигант ще се окажат твърде голяма липса. Е, това не е точно така.

Точно поради тази причина по време на тестването на P50 Pro реших, че това ще е единственото мобилно устройство, което ще използвам, за да видя дали има такава фрапантна разлика. Не като втори телефон, не само да го „разцъкам“, а една седмица със SIM картата ми в него и нито един друг смартфон на хоризонта.

Ще разделя това ревю на две основни части, като в първата ще говоря цялостно за опита ми с телефона, какво предлага и какво да очаквате, а във втората ще говоря само за камерата. Все пак това е устройството с най-висок резултат в най-известния сайт за оценяване на мобилна фотография – DXOMARK. Без повече излишни обяснения, ето всичко най-важно, което трябва да знаете за Huawei P50 Pro.

 

Ултрапремиум клас

Първото нещо, което прави впечатление, е изработката. Със своите почти 200 грама смартфонът тежи на мястото си, но въпреки това успява да запази тънък профил. Бройката, която тествам, е в цвят Cocoa Gold, което е златист нюанс. Моделът ще се предлага и в стилно черно. Удостоверен е с IP68 сертификат, което значи, че не е проблем, ако го изпуснете в басейн, но го пазете от солена вода.

От дясната му страна се намира бутонът за включване/изключване, като той е маркиран с характерната за бранда червена линия, а точно над него са бутоните за усилване и намаляване на звука. В горната част на рамката има вградени говорител и инфрачервен порт, с който може да използвате P50 Pro като дистанционно за телевизор, климатик и всичко останало, съвместимо с тази технология.

От долната страна откриваме слота за SIM карта, USB Type-C порта за зареждане и основния говорител. Всъщност установих, че звукът идва от три места. Освен вече споменатите две, когато гледате видео в YouTube, аудио произвежда и слушалката, от която обикновено слушате събеседника си по време на телефонни разговори. Истинско стерео изживяване. Едва ли това ще е изненада за някого на този етап, но жак за слушалки не конфигурира в дизайна.

Тъй като става дума за изумителна камера, размерите ѝ са не по-малко внушителни и достигат почти до средата на задния панел. Поради това в началото ми се случваше да я закача с пръст, понеже не съм свикнал да е на тази позиция, но начинът, по който държим телефона, се наглася по естествен път и след два дни вече неусетно бях привикнал. Като цяло гърбът е истински магнит за пръстови отпечатъци, така че ако това ви дразни и не искате да го забърсвате ежедневно, по-добре използвайте кейс.

Като сме заговорили за пръстови отпечатъци, сензорът за разпознаване на такива се намира под дисплея и е оптичен. Самият екран е 6.6-инчов извит OLED панел, със 120 Hz скорост на опресняването, от която може да се възползвате дори при максималната резолюция от 1228x2700. Правя това уточнение, понеже някои модели изискват да бъде свалено качеството на картината, за да бъде увеличена скоростта, и се радвам, че Huawei не са прибегнали към тази практика. Естествено, ако желаете да спестите батерия, и двете стойности могат да се регулират.

Качеството на самия дисплей е много добро. Цветовете са ярки и видими дори под директна слънчева светлина. Единственото, което нарушава цялостта на цветовия спектакъл, е предната камера, която е разположена централно в горната част. Това вече е част от дизайна на 90% от смартфоните, така че най-вероятно сте свикнали с нея на този етап и едва ли ще ви подразни.

„Под капака“ откриваме процесор Snapdragon 888 4G. Мисля, че това би могло да е най-големият компромис, който трябва да направите с този смартфон – да се откажете от високите скорости на 5G. Освен ако не сте на план с неограничени мобилни данни, то това е по-скоро за добро, понеже 5G ще изгори двуцифрена стойност гигабайти в рамките на ден. Също така, докато се подобри покритието му в България, като нищо може да е станало време за нов телефон.

Версията, която тествам, е с 8 GB RAM и 256 GB вътрешно пространство за съхранение. Не срещнах проблеми с представянето дори при сериозно натоварване. Очаквано с оглед на процесора. Докато скролвах из социалните мрежи, четох неща из Google, гледах видеа в YouTube и играх 3D игри, нямаше никакво загряване. Подозирам, че това се дължи на течната охладителна система с графен.

Все пак има известно загряване при зареждане, но то не е до степен, в която е некомфортно да се държи смартфонът. Освен това е и нормално, като се има предвид колко много енергия за кратък период от време се обменя с 66-ватовото зареждане посредством адаптера, приложен в комплекта. Налично е и безжично зареждане, достигащо 50 W, за което ще ви трябва сериозна зарядна станция.

Самата батерия е 4360 mAh и при 120 Hz, макар и адаптивно опресняване ми беше трудно да не слагам P50 Pro да се зарежда за втори път в рамките на деня. Това значи, че от 100% сутринта остават под 10%, преди да е станало време за лягане. Тук има две много важни уточнения. Първото е, че това е тестова бройка, а при тях не е невиждано батериите да не отговарят на описанието си. Второто и може би дори по-важно е, че когато подготвям ревю на телефон, гледам да го използвам колкото може повече, което означава, че надхвърлям употребата на средностатистическия потребител.

И сега основополагащият момент – какво се случва с услугите на Google и други популярни приложения, които използваме ежедневно? Истината е, че като изключим GMS, останалите популярни апликации могат да бъдат открити в AppGallery или Petal Search. Търсачката на Huawei предлага раздел с приложения, откъдето безопасно могат да бъдат сваляни под формата на APK файлове от доверени сайтове. Инсталацията им става с два клика, така че няма сложен процес, който да внася смут.

Относно апликациите на Google, използвайки Petal Search, успях да инсталирам Google Maps, Google Photos и Google Chrome. Дори има възможност да използвате Chrome като браузър по подразбиране. В имейл приложението на Huawei може да си добавите множество различни имейл адреси, включително и такива от Gmail. YouTube няма как да бъде свален и това, което направих аз, е да го наредя до останалите приложения под формата на линк с иконка. По този начин отново достигате до платформата с едно натискане.

След всичко казано може спокойно да заключим, че софтуерното изживяване с Huawei P50 Pro има минимални разлики с това на останалите флагмани. Възможно е някое от любимите ви приложения да липсва в библиотеките на AppGallery и Petal Search към момента, но съм сигурен, че разработчиците на компанията работят усилено в посока да добавят нови апликации постоянно, понеже това е в интерес на всички замесени страни.

 

Най-добрата смартфон камера

Както вече споменах, DXOMARK дава оценка от 144 за квартета задни камери на Huawei P50 Pro, което е най-високото постижение за смартфон досега. Още по-любопитното е, че предната камера също е лидер в тази категория със 106 пункта. Няма опция за 8K видеозаснемане, но пък е налична оптична стабилизация при 4K в 30/60fps.

 * Ултраширок сензор

 * Основен сензор

 * 3.5х

 * 10х

 * 3.5х

 * 10х

 * 100х

Самата конфигурация включва 50 MP основна камера, 64 MP перископ-телефото обектив, който се грижи както за оптичното приближаване, така и за замъгления фон при портретните снимки и това са двете оптично стабилизирани камери. Освен тях има още 13 MP ултраширок обектив и 40 MP монохром, което ми напомня за времената на Huawei P9 и неговата черно-бяла камера.

 * Основен сензор, слабо осветление на закрито

 * Ултраширок сензор 

 * Основен сензор

 * 3.5х

 * 10х

Предната камера е 13 MP и както предполага оценката ѝ от DXOMARK, селфитата с нея винаги са зашеметяващи. При нея работят портретният режим, който е най-удачно да използвате, когато снимате само себе си и не искате фонът да отнема от фокуса; с ултраширокия режим може да съберете повече хора в кадъра или друг голям обект; нощният режим е най-удачен за по-слабо осветени места. Мисълта ми е, че имате опции и остава чувството, че е по-трудно да получите некачествен кадър, отколкото качествен, независимо от обстановката.

 * Ултраширок сензор, нощен режим

 * Основен сензор, нощен режим

 * 3.5х, нощен режим

 * 10х, нощен режим

При задните камери също са налични споменатите режими, само че резултатите са още по-добри. Особено впечатлен съм от оптичното приближаване, което е 3.5х или 10х. Дори при десетократното кадрите са лишени от почти всякакъв шум и са с качество на детайла, което надмина очакванията ми. Дигитално може да се достигне и до 100х приближаване, но там вече стабилизацията става много сложна и е най-добре да използвате смартфона със статив или поне да е подпрян на нещо.

 * Основен сензор

 * Основен сензор, портретен режим

 * Основен сензор, нощен режим

 * Основен сензор, нощен режим, портретен режим

Монохромният режим е за онези моменти, когато сте готови да дадете свобода на твореца у вас. Със сигурност не е толкова приложим в ежедневието, но при правилна постановка може да се получи стилна снимка. Може би някой ще каже: „Защо ми е камера, която снима в черно-бяло, като мога просто да сложа такъв филтър на всяка снимка?“. Това е така, но освен ако снимката не е в RAW формат, допълнителният филтър само ще развали качеството на JPG/JPEG файла. Този режим може да се използва и за снимане на видеа, така че експериментирайте смело.

 * Селфи камера

 * Селфи камера, 0.8х

 * Селфи камера, ултраширок режим

Във всички приложени снимки използвах AI режима, което означава, че смартфонът засича какво снимате и прави различни настройки според обекта или пейзажа. Мисля, че резултатите говорят сами по себе си и лично бих продължил да се доверявам на изкуствения интелект, но за фотографите е наличен Pro режим. От него могат да се регулират скоростта на затвора, експозицията, фокусната точка и всичко останало, което може да се нагласи ръчно.

 

В заключение

Не е тайна, че смартфон камерите в днешно време са от ключово значение за потребителите. Когато някой се допита до мен какъв телефон да си вземе, несъмнено едно от изискванията е „да снима добре“. С оглед на това мога спокойно да заявя, че Huawei P50 Pro има най-добрата камера, която съм тествал досега.

Но дори освен нея този телефон има още много неща, които може да предложи. Супер бързо зареждане, феноменален екран, качествена изработка и това е, без да навлизам в детайли. Относно софтуера и приложенията, ако преди 2 години имаше място за притеснение, то сега от Huawei са направили всичко възможно да преодолеят това препятствие и смятам, че са се справили повече от прилично.

В случай че имате интерес към Huawei P50 Pro, в момента тече кампания по предварителни поръчки и се предлага в комплект с Huawei Freebuds 4. Офертата можете да видите ТУК.

Вижте още: Мобилното приложение на образователната платформа за видео уроци Уча.се вече е налично в AppGallery