Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Часовниците на Huawei се асоциират с дълъг живот на батерията, множество спортни режими и качествена изработка. GT серията остава вярна на тези идеали, като същевременно запазва и цената по-достъпна. Преди вече 2 години тествах Huawei GT 2, нека сега да видим как се справя наследникът му.

 

Дизайн и хардуер

Дизайнът е много сходен с този на GT 2, но вече е налична въртящата се коронка, която дебютира при Huawei Watch 3. Тя служи за навигиране между различните сегменти в приложенията, усилване/намаляване на звука, когато слушате музика или говорите през часовника. Когато я натиснете, ви връща обратно на началния екран, а ако вече сте на него – отваря менюто с апликации. Има го и познатия ни многофункционален бутон. Той се намира под коронката и го наричам така, защото може да бъде настроен да отваря най-различни приложения. По подразбиране с него се стига до тренировъчните режими и това си е добър избор, който може би хората, спортуващи ежедневно, няма да променят.

Тук е моментът да отбележа, че тествам Watch GT 3 Elite Edition, което означава, че в комплекта е приложена стоманена верижка. Това определено не е един от оптималните избори, докато спортувате, но за щастие самите Huawei, а и други брандове предлагат богат избор от каишки, така че, стига да е 22 мм широка, най-вероятно ще пасне. Това, което харесвам на стоманената, е колко лесно се регулира, като се махат отделни части от нея (няма нужда от специални инструменти), и съм сигурен, че ако махнете всички възможни, ще стане дори на дете. Това е страхотна новина за хора с малки китки като мен, за които стандартната дължина не е подходяща и обикновено трябва да ходят на часовникар за преработка.

Дисплеят е 1.43-инчов AMOLED панел, с резолюция 466х466 и оптимална яркост 800 нита. Има опция за автоматично регулиране на нивото на яркостта, която е достатъчно отзивчива, за да нямате проблем с видимостта дори при директна слънчева светлина. Ако не променяте настройките, екранът изгасва, когато не се използва, но може да го направите и да седи винаги включен, което ще намали осезаемо издръжливостта на батерията.

Насочвайки се към хардуерните спецификации, разполагаме със стандартни 32 MB RAM и 4 GB пространство за съхранение. В него може да се съберат около 500 песни, които след това да слушате, като свържете часовника със слушалки, без да се налага телефонът ви да е наблизо. Watch GT 3 използва Bluetooth 5.1, разполага с NFC и е водоустойчив до 5 ATM.

 

Софтуер, сензори и спортуване

Операционната система е Harmony OS 2.0, която вече видяхме в Watch 3 по-рано тази година. Има 10 предварително инсталирани циферблата, като могат да бъдат изтеглени още безброй от Huawei Health. Тук идва и една много важна подробност. Версията на Huawei Health, която ще откриете в Google Play, не е актуална и апликацията трябва да бъде изтеглена като APK от нета. В случай че сте със смартфон на компанията, не се налага подобна маневра.

Макар серията Watch GT 3 да не разполага с AppGallery, все пак някои приложения могат да бъдат свалени на часовника през мобилната версия на AppGallery от Huawei Health. Апликации като Petal Maps изискват да разполагате с мобилното приложение, за да използвате това на часовника, но по-семпли като калкулатор се изтеглят за секунди и веднага могат да бъдат вкарани в употреба.

Понеже в последно време забелязвам, че все повече хора се интересуват от безконтактни плащания с часовници, трябва да отбележа, че тук тази опция все още не е налична. Предварително инсталираното приложение Huawei Wallet не се поддържа в България към момента и не може да се изтегли негова алтернатива като RaiPay или Revolut за Watch GT 3. Ако това е функция, която държите да имате, може да разгледате Huawei Watch 3 серията, като там ще откриете гореспоменатите апликации и още няколко в AppGallery. Очаква се GT серията да придобие тази екстра през следващата година. 

Налична е функцията за Bluetooth разговори през часовника и бих казал, че това е една от най-силните страни, която се повтаря във всички смарт часовници на бранда, които съм тестват досега. Микрофонът ясно улавя и изолира от страничния шум гласа ви дори без да се налага да доближавате китката до устата си, а високоговорителят предава също толкова ясно гласа на събеседника.

Налице са всички познати функции, като измерване на пулса, стреса, наситеността на кислород в кръвта, температурата на кожата, съня, като тук е моментът да напомня, че Elite версията идва със стоманена каишка, която не е най-удобната при спане, но както казах - лесно може да бъде сменена с друга. Едно от новите приложения е това за проследяване на лунните фази. Лично не съм запознат с лунния календар, така че единствената полезна информация, която успях да извлека от него, е това, кога залязва и изгрява слънцето, но вероятно има хора, които ще оценят тази екстра. Друга нова апликация, която искам да отлича, е Healthy Living Shamrock.

Представете си го като продължение на Huawei Health, което не само следи колко крачки сте направили и качествен ли е бил сънят ви, но и ги сравнява със стойностите на други потребители. Хората сме конкурентни по природа - кой повече, кой по-малко - и съм сигурен, че една немалка част ще бъдат мотивирани и ще си изградят полезни навици по този начин. Тук оставям скрийншот, за да покажа нагледно „дисциплините“. Не е нужно да участвате във всичките, може да подберете само тези, които са по вкуса ви, а при колкото повече достигате дневната си цел, толкова повече растат листата на детелината, откъдето идва и името.

След като сме отворили темата за здравословния начин на живот, напомням, че часовниците на Huawei предлагат една от най-големите спортни библиотеки. Могат да се проследяват както традиционни спортове, като тичане, каране на колело, плуване, така и по-екзотични активности, като риболов, кърлинг, каране на скейтборд, скачане с бънджи, и това са само малка част от над 100-те режима. По време на всеки от тях имате бърз достъп до контрол на музиката, като оттам може да паузирате, прескачате, връщате песни и да регулирате нивото на звука.

Има и 13 предварително зададени маршрута за тичане, които са разделени на 4 нива, за да може да прогресирате постепенно. Наличен е гласов треньор, който обявява начало/край на тренировките и други събития по време на тях, но не разпознава команди и имайте предвид, че комуникира на английски. GPS-ът може да бъде използван по време на джогинг, за да запомни маршрута, откъдето сте минали, но това оказва своята тежест върху живота на батерията.


Батерия

Едно от нещата, които отказват хората от смарт часовниците, е фактът, че те са още една джаджа, която трябва да бъде зареждана толкова често, колкото и телефон. Huawei никога не са имали проблем в това отношение и Watch GT 3 спокойно може да издържи 2 седмици, преди да се наложи да приложите в употреба магнитното зарядно. Дори при натоварена употреба компанията обещава поне 8 дни заряд.

При моите тестове истината беше някъде по средата, може би около 10 - 12 дни. Това включва 3 едночасови тренировки на седмица, непрестанно следене на пулса, нивото на стрес, наситеността на кислород в кръвта и солиден брой известия всеки ден. Времето за зареждане е между един и два часа и минава неусетно.


Заключение

За да извлечете максимума от Huawei Watch GT 3, е препоръчително да го комбинирате със смартфон на същия бранд, но това важи за всеки производител, който предлага тези два типа устройства. Независимо какъв телефон използвате (iOS или Android), това, което може да сте сигурни, че ще получите от този смарт часовник, е качествена изработка, дълъг живот на батерията, опция за провеждане на стойностни разговори през него и проследяване на над 100 спортни режима.

 

Вижте още: Huawei MateView GT - високоскоростни развлечения (ВИДЕО РЕВЮ)