Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

През последните няколко години категоричните граници между отделните класове преносими компютри се размиха доста сериозно. Днес малко потребители си спомнят, че когато за пръв път се появиха преди повече от четири десетилетия, лаптопите бяха строго бизнес-ориентирани машини. Високата им цена и тясната им сфера на приложение ги правеха логичен избор най-вече за изключително заетите професионалисти, които действително се нуждаеха от сериозна изчислителна мощ в движение.

Вижте още: Lenovo ThinkBook 13s: най-доброто от два свята! 

 

Лаптоп значи бизнес

В наши дни класическите мобилни РС-та отдавна излязоха извън строгото си бизнес амплоа. Но фактът, че много модели се позиционират като едва ли не „универсални“ системи, далеч не означава, че сред огромното изобилие от предлагани лаптопи на пазара липсва тясна специализация.
Брандовете ThinkPad и ThinkBook на Lenovo например продължават да следват традицията на модели, ориен­тирани най-вече към заетите хора от бизнеса.

От самото си създаване от IBM в началото на 90-те години на миналия век (впоследствие закупен от Lenovo) брандът ThinkPad и лаптопите, обединени в него, винаги са предлагали уникална комбинация от върхова производителност, изключителна ергономия на използване и безкомпромисно ниво на надеждност и сигурност. Това са трите безспорни предимства, които правят лаптопите с култовото Think лого предпочитан избор за всеки, който използва мобилното си РС за сериозна работа.

Нека поговорим обаче за два от най-новите и интересни представители на Lenovo – ThinkBook 14 и ThinkBook 15. Тази изключителна линия тепърва ще бъде обогатявана с нови модели, а доказаната надеждност на бранда дава отличен отговор на въпроса, защо е толкова предпочитана от бизнес професионалистите.

Купете новия брой 215 на сп. HiComm с безплатна доставка - тук

 

Умни, но сигурни

И двата модела са азбучен пример за формата „ултра­бук“, разработен и наложен от Intel преди няколко години – преносими машини, които са едновременно мощни и светкавично бързи, но в същото време изключително тънки и леки – в случая с ThinkBook 14/15 между 1.5 и 1.7 килограма. Компактните им размери и тегло обаче не са за сметка на здравината на корпуса – и двата лаптопа са изработени от алуминий и здрава пластмаса, като освен това са преминали през изключително сериозни тестове за устойчивост на физически удари, разливане на течност, прахоустойчивост и високи температури.

Високото ниво на надеждност е допълнено от редица средства за защита на информацията, съхранявана локално в лаптопа. Вградената APS система например извършва активен мониторинг на твърдия диск в реално време и при възникване на опасност от физическа повреда (удар, изпускане) паркира движещата се глава на сигурна позиция.

Разбира се, ако сте се спрели на ThinkBook модел с SSD дисково устройство, няма да имате подобни проблеми, тъй като този вид дискове нямат движещи части. Предлага се и възможност да шифровате файловете си благодарение на наличния TPM 2.0 чип за хардуерно криптиране, а вграденият четец за пръстови отпечатъци осигурява допълнително ниво на биометрична защита.

 

Създадени за скорост

И двата модела разчитат на Intel процесори от най-ново, десето поколение, които се характеризират не само с висока производителност, но и с отлична енергоефективност. Това означава минимално количество отделена топлина при натоварване, както и впечатляващо дълъг живот на батерията (между 9 и 12 часа време за автономна работа в зависимост от капацитета на вградения акумулатор). Излишно е да подчертаваме, че за мобилно устройство, предназначено за сериозни задачи, това е ключов показател – в крайна сметка, ако зарядът на батерията свърши ненадейно, лаптопът ви се превръща в напълно безполезно парче метал и пластмаса – без значение колко мощна и богата на функционални характеристики машина е всъщност.

Отлична екстра за ThinkBook 14 и 15 моделите е и наличието на опция за бързо зареждане (Rapid Charge), с помощта на която винаги можете да „съживите“ батерията си, като възстановите до 80% от заряда ѝ за около 30 минути.

Важно предимство за ThinkBook 14 и 15 е и наличието на впечатляващо количество интерфейсни възможности за ултрабуци с толкова компактни размери и тегло: четири USB порта, 4 в 1 четец за флаш памет карти, HDMI видео изход, жак за слушалки, Ethernet LAN вход и пълноценна поддръжка на най-новите версии на безжичните стандарти Wi-Fi (WiFi 6 AX) и Bluetooth (Bluetooth 5)!

В комбинация с изключително атрактивните цени, на които се предлагат моделите от ThnikBook серията, лесно обясним е фактът, че те често са сред най-предпочитаните мобилни системи сред хората на бизнеса.

 

За сериозните професионалисти

Lenovo са създали отлично балансирана ултрабук серия, която предлага гъвкави възможности за избор на широк спектър характеристики, които да отговорят максимално точно на вашите индивидуални нужди и професионални потребности. Тестваните по военен стандарт MIL-STD-810G модели са леки, мощни, надеждни и отлично защитени. Или накратко казано – сериозни машини за сериозни хора!

Статията е публикувана в последния брой на HiComm - 216