Признавам си без бой. Никога не съм очаквала Lenovo да създадат добри геймърски слушалки. Радвам се, че мнението ми беше опровергано от 7.1-каналните Lenovo Y Gaming Surround Sound Headset. Изкарах с тях две приятни седмици в игра и разхождане по софийските улици, приличаща на гигантско насекомо, докато ги ползвах и като аудио слушалки. Няма да губя време и още тук ще ги препоръчам като солиден бюджетен избор за геймърска периферия. Колкото до всекидневно слушане на музика, има какво да се желае, но проблемите на Lenovo Y хедсета са в пъти по-малко от добрите му страни.

Хедсет на ситски лорд

Дизайнът на слушалките Lenovo Y Gaming е, най-просто казано, типично геймърски. Матирано черно покритие, ярки червени акценти и ефектно LED осветяване на Y логото на двете слушалки, което светва веднага щом ги свържете към компютър. За моя радост същото не се случваше при използване с телефон и не светках като светофар по улицата. Визията на слушалките пасва перфектно както на останалите продукти от старата гейминг серия на Lenovo, така и на новите лаптопи Legion, от които ви представихме малкия Legion Y520 в печатното ни издание миналия месец.

Конструкцията на хедсета се усеща здрава, въпреки че е доста лек. Възможността за сгъване е от голяма полза при пренасянето им и ако не искате да ги носите на врата си. Подплатяването им е меко и удобно и слушалките няма да ви причинят дискомфорт дори при дълги периоди на употреба. Микрофонът пък напълно се откача, ако ви пречи, а свързан към слушалките, предоставя доста добра гъвкавост.

Както вече на няколко пъти споменах, можете да използвате хедсета към компютър или към телефона/конзолата си. Дългият кабел идва с два вградени накрайника – USB и стандартен 3.5-милиметров конектор. Когато не използвате единия, можете да го приберете в закачената на кабела малка кутийка, а за регулацията на дължината на самия кабел ще ви помогне прикачената велкро връзка. За удобство върху него е разположен и малък контролер за регулация на звука и изключване на микрофона.Y в гейминга

Типично геймърската визия на Lenovo Y Gaming е подплатена с великолепно гейминг представяне, което наистина ме изненада положително със солидния си 7.1-канален виртуален съраунд саунд. Беше истинско удоволствие да се потопя с тези слушалки в игри със силно кинематографско усещане като Mass Effect и The Witcher 3. Междувременно те се представиха на перфектно ниво в състезателни игри, изискващи ориентация и по самия звук като Overwatch. Поне по отношение на аудио предаването.

Сложих хедсета на Lenovo малко преди старта на един Overwatch мач, без да предупредя приятелите си за това. Те веднага отреагираха на разликата в начина, по който ме чуваха, в сравнение с обичайния хедсет, който използвам. И така стигаме до най-проблемния аспект на Y Gaming – глухия и неточен микрофон, който като че ли излъчваше към отбора повече странични шумове, отколкото моя глас.

Като изключим това, беше изключително лесно да се ориентирам по звука, излъчван от слушалките на Lenovo. Без проблем чувах стъпките на враговете зад себе си или отразявах откъде идва звукът на изстрелите на снайпера на отсрещния отбор. Звукът от собственото ми оръжие пък се чуваше доволно ясно и плътно.

Като цяло не открих особено големи разлики между предаваното аудио от любимите ми и изпитани лични слушалки и Lenovo Y Gaming Surround Sound Headset. Нещото, което трябва да отбележа, е малко по-силният им бас, който понякога удавяше другите звуци в Mass Effect. Особено силно го забелязах в кинематографски сцени, където гласът на героя ми изчезваше под звука на музиката или определени ефекти. През придружаващото приложение на слушалките можете да се опитате да намалите баса, но ефектът не беше особено успешен и звукът продължаваше да има този малък дефект. Като изключим това, слушалките имат почти перфектно препредаване на високата тоналност и съвършена на средната и ниската. Нещо особено важно, ако решите да се възползвате от 3.5-милиметровия конектор и да ги свържете към телефона си като

аудио слушалки

Ако тръгнете по този път, се надявам да сте почитатели на парчета с наистина силен бас или просто да слушате повече инструментали. Макар мелодиите да звучаха перфектно, басът и тук удавяше вокали и понякога – китарни сола. Като изключим това, нямах никакъв проблем със свързването им както към личния ми iPhone 6 Plus, така и към стария ми HTC Desire 820 и едно Lenovo K5.

Добър звук за добри пари

В крайна сметка въпреки няколкото малки проблема Lenovo Y Gaming Surround Sound Headset ми допаднаха толкова много, че ги купих за подарък на мой приятел. Ниската цена (около 150 лв.) и великолепното представяне правят Lenovo Y Gaming Surround Sound Headset един от най-солидните избори в бюджетния клас геймърски слушалки. Възможността да ги използвате и за музика към мобилното си устройство е още един приятен плюс към хедсет, който освен всичко друго е и изключително удобен.