Ако се чудите защо от Lenovo се усмихват доволно, докато другите цъкат удивено с език при анонсите на сгъваеми телефони с два екрана, ето ви отговора: Yoga Book C930. Концепцията за подобно устройство с два активни дисплея компанията показа още през 2016, но появилият се през миналата година финален модел всъщност демонстрира тази идея в пълния ѝ високопродуктивен блясък. Защото Yoga Book C930 е едновременно пълнофункционален, макар и ултракомпактен лаптоп, таблет, четец за електронни книги, артистичен инструмент, устройство за сериозна работа и не по-малко сериозно развлечение.
Lenovo го наричат 2 в 1. Ние обаче успяхме да преброим доста повече в този удивителен дивайс, тествайки го в ролята на графичен дизайнер, работещ с голямо количество снимки.

Под капака

Yoga Book C930 разчита на един от най-новите, супер ефикасни мобилни чипове на Intel от последна генерация (Kaby Lake) - Core m3-7Y30. Това е процесор с две ядра и Hyper Threading технология, т.е. работещ ефективно като четириядрен. Yoga разполага още с 4 GB нисковолтова памет, 128 GB SSD диск и впечатляващо разнообразие от комуникационни опции. Точно изобилието от интерфейси ни дава основание да причисляваме Yoga Boog C930 по-скоро към сегмента на лаптопите, отколкото да го разглеждаме като голямоформатен таблет.

Системата разполага с два USB USB 3.1 (Gen 1) Type-C порта, microSD слот за карта памет, слот за нано SIM (LTE модела), плюс възможности за двубандово (2.4 GHz и 5 GHz) Wi-Fi свързване плюс 4G/LTE комуникация.
Основната „атракция“ тук обаче са двата вградени дисплея. Един основен с диагонал от 10.8 инча, QHD (2560x1600) резолюция, IPS матрица и чувствителна на допир повърхност и втори – допълнителен, E-ink панел със същите размери, но FHD разделителна способност. Той изпълнява тройна функция – може да бъде използван като класическа, пълноразмерна лаптоп клавиатура, графичен таблет за рисуване и ръчни бележки или стандартен e-book четец. Просто уникално!

Yoga Book C930 – начин на употреба

Превключването между трите режима за допълнителния дисплей става с едно натискане на бутон. По този начин можете лесно и бързо да комбинирате различни режими на работа – ръчни бележки и класически вход на клавиатурата, да речем. Или скициране с включения в комплекта стилус и работа с текстов документ. Тъй като Yoga Book C930 работи под управлението на стандартен Windows 10 Home, реално имате на разположение класическа многозадачна среда – с други думи спокойно можете да отворите файл в Microsoft Word (или страница в произволен браузър) и втори в приложение като Snip & Sketch, след което да си водите ръчни бележки направо върху изображението на екрана, а после да го копирате и вмъквате във всяка друга програма.

При това вграденият софтуер на C930 ви дава възможност да експортвате всяка скица от E-ink дисплея като изображение, текст, графика и дори формула. Тъй като чувствителният стилус работи еднакво добре и с двата екрана, можете с негова помощ да се възползвате от тъч функционалността на Windows 10. Например да отворите навигационната апликация Maps (карти) и бързо да начертаете пряка линия между две дестинации – приложението само ще разпознае действието и ще ви покаже подходящ маршрут от точка А до точка Б.

Ако пък ви се налага да боравите с големи масиви от текст, вместо да напрягате очите си на основния LCD дисплей, винаги можете да ги четете върху втория E-ink екран, който на практика има същите качества като обикновена хартия.
За един дигитален артист Yoga Book C930 предлага дори още по-впечатляващи възможности. На практика уникалните функции на това устройство ще ви спестят необходимостта да носите навсякъде с вас отделен графичен таблет. Тъй като вторият E-Ink дисплей на Yoga Book работи отлично с приложения като Adobe Sketch, Adobe Draw, Autodesk Sketchbook, Bamboo Paper и други, достатъчно е просто да превключите към режим за рисуване и да започнете да творите. Реално комбинацията от стилуса Lenovo Precision Pen и повърхност с 4096 нива на натиск ви осигуряват същия работен комфорт както всеки 10-инчов графичен таблет.

Все пак имайте предвид, че за разлика от типичен графичен таблет чувствителната повърхност на Yoga Book е в съотношение 1:1 с 10.8 инчовия дисплей на устройството. Така че, ако сте свикнали да използвате таблета си в по-различен мащаб (по-малка работна повърхност, съотнесена към по-голям екран), вероятно ще ви трябва известно време, за да свикнете с тази малка особеност. Лично аз нямах особен проблем, тъй като винаги съм използвал цялата активна повърхност на таблета си, когато работя с Lightroom и Photoshop. Именно при работата в софтуер за обработка на изображения можем максимално да оценим възможностите на тази Yoga.

Изключително удобно е, че можете да започнете да скицирате груб макет на проекта, който имате наум върху E-ink дисплея, след това с едно докосване да прехвърлите грубата скица в избрано от вас приложение и да добавите там финалните щрихи – цвят, ефекти, банери.

Tози вариант на Yoga Book не е предназначен за много сериозен постпроцесинг. И двете Adobe приложения, на които разчитам за обработка на снимките си, са изключително претенциозни както по отношение на наличната оперативна памет, така и що се отнася до изчислителна мощ. Intel Core m3-7Y30 е много ефективен мобилен процесор, но Lightroom и особено Photoshop определено го затрудняват, ако бързате. Въпреки това, в 90% от останалата част, работейки върху конкретен дизайн, не срещам големи забавяния, при работа с тежки файлове.

В същото време ултракомпактните размери (10.8 инча) и лекото тегло (едва 800 грама) правят Yoga Book C930 идеален партньор за всеки фотограф в движение. На него без проблем бих могъл да преглеждам кадрите, които съм заснел през деня, докато съм далеч от мощното си работно РС, да отмятам първоначалното сортиране и да подбирам най-сполучливите от тях; дори да извършвам базови корекции с Camera RAW или Lightroom.
В това отношение Yoga Book C930 без особени проблеми замества всеки класически лаптоп, но заема по-малко място и е изумително лек.

В това отношение Yoga Book C930 без особени проблеми замества всеки класически лаптоп, но заема по-малко място и е изумително лек.


В заключение

Yoga Book C930 е изумително устройство. Гъвкаво. Универсалено. Подходящо както за сериозна, бизнес и артистична работа, така и за забавление. А понеже е изключително икономично, можете да го използвате около 9 часа с едно зареждане на батерията. Да се чуди човек защо всички лаптопи не са толкова изобретателни и полезни.

Тагове: