На лов за фотографски съкровища с новия PEN E-P3 във Виена

 

На 29 и 30 юни Olympus преобрази Виена с едно уникално събитие. Производителят на фототехника покани над 300 журналисти от цяла Европа на премиерата на триото фотоапарати PEN E-P3, Mini и Lite E-PL3. И ние бяхме там. До края на юни 2011 г. Виена за нашия екип бе Йохан Щраус, великолепна архитектура и, признаваме си, изкусителни резени торта сахер. Върнахме се в София с усещането, че австрийската столица е нещо много повече. Тя е фотографски рай – на всеки ъгъл дебнат хора, сгради и мигове, които си струва да заснемем. Стига да разполагаме с подходящата камера, разбира се. Теорията на Olympus е, че това е новият PEN E-P3 с неговия 12,3-мегапикселов Live MOS сензор, мощен TruePic VI графичен енджин, вграден в тялото стабилизатор на изображението и „най-бързия в света” 35-точков автофокус. Няма да спорим – от Olympus ни убедиха, че предложението им може да превърне и новак в доста приличен фотограф. Но за това... след броени редове.

 

На лов за перфектните кадри

Вместо да затворят гостите си в някоя зала, докато се опитват да ги впечатлят с продуктите си, от Olympus заложиха на друг подход – предизвикателството да накарат всички нас, гостите, да се разходим из красивата Виена и да уловим идеалния кадър. Разделени на групи и въоръжени с PEN E-P3 и с карти в ръце, всички тръгнахме из града. Той ни посрещна с отворени обятия. На всяко място, отбелязано на картата, имаше какво да снимаме – файтон, сграда, човек, миниатюра... Едно от предизвикателствата беше двойка акробати – те трябваше да помогнат в теста на стабилизатора на изображението, автофокуса и някои от арт режимите.

 

Съкровищата изскачаха едно след друго дори сред по-неопитните „златотърсачи”. Причината – всеки разполагаше със списък с най-добрите настройки и филтри, които да използва, за да постигне най-добър резултат.

 

На всяка спирка от фотографския лов групите се натъкваха на изненади. Симпатични хора разказваха защо харесват PEN E-P3 и споделяха фотоуспехите си. Отговаряха на въпроси или просто помагаха в снимките. С тяхна помощ преследването на идеалния кадър завърши успешно. Е, екипът ни едва ли създаде шедьоври, но има един-два кадъра, с които се гордеем...

Ето ги и тестовите кадри с различни режими, филтри и настройки, с които най-много се гордеем. (Кликнете върху изображенията за по-голям размер.)

 

Лидерът PEN E-P3

Още на пръв поглед моделът е в състояние да ви даде много, стига да знаете как да си го поискате и да го извлечете от него. В чисто хардуерно отношение от Olympus са създали шедьовър със сменяеми обективи и с висококачествен Live MOS сензор от ново поколение, вграден в тялото стабилизатор на изображението, високопроизводителен процесор за обработка на изображението и наистина бърз 35-точков автофокус. И това се усеща, когато вземете фотоапарата в ръце. Той снима бързо и стига да знаете какво правите с настройките – ефектно и перфектно. Като казахме ефектно, моделът предлага 10 арт режима и още 5 ефекта, които могат да бъдат приложени към тях и разгледани на 3 инчовият OLED екран със сензорни функции. Крайният резултат е, че можете да заснемете една композиция по поне 50 различни начина, докато получите идеалния за вас вариант. И това преди да поемете към обработката с Photoshop, разбира се. Определено можете да загубите часове в заигравка с настройките.

 

Доста се притеснявахме дали и ние няма да се изгубим в морето от опции. Оказа се, че напук на страховете ни, управлението е изключително интуитивно. То се осъществява през сензорния екран и физическите бутони в корпуса (от тях три са програмируеми).

 

Смяната на обективите също е елементарна, а ни се струва, че поставянето на други аксесоари като предвидения електронен визьор и допълнителната светкавица отново няма да е трудно. Нямаме търпение да пробваме, когато се сдобием с PEN E-P3 за детайлен тест. 

 

 

Членовете на семейството

Всъщност вече ви разказахме за чисто техническата част около PEN E-P3. Не пропуснахме да ви съобщим, че фотоапаратът си има и семейство – ултралекият и компактен Mini и олекотеният междинен вариант Lite E-PL3. Триото споделя прецизния хардуер, който вече споменахме по-горе и няма да повтаряме. Ще допълним само, че Olympus нарича PEN Mini „най-малката и лека камера със сменяеми обективи” и има защо. Надяваме се да имаме шанса на живо повторно да се уверим в това. При това скоро. Lite E-PL3 пък ни впечатли с подвижния си дисплей и много ни се иска да го пробваме при снимки под нестандартен ъгъл и в неудобни пространства.


Разбира се, и трите нови модела на Olympus могат да снимат чудесно видео, въпреки че са фотоапарати. Записаните кадри са с Full HD резолюция (1080i), 60 кадъра в секунда и стереозвук. Интересно е, че можете да избирате и формата на видеото – Motion Jpeg или AVCHD. Иначе прекрасните екстри като арт филтрите например са валидни и по време на снимане на видео. Така можете да влезете в ролята на режисьор и да разкрасявате и придавате живот на събитията, които снимате. 

 

Царят на групата обаче си остава PEN E-P3. Докато го чакаме да дойде и в редакцията, ще гледаме снимките, които направихме с него и ще въздишаме.

 

Тагове: