Миналата седмица на кратко ви представихме възможностите на Roomba 980 - последния модел роботизирана прахосмукачка от iRobot. Под статията някои от вас изразиха силно мнение срещу високата цена на умното роботче, която в момента е 1949.00 лв с ДДС, ако я закупите от официалния сайт на iRobot. За това решихме по-подробно да разгледаме функциите и способностите на Roomba 980 и дали те оправдават тази цена.

 

 

Най-умното от Roomba серията до сега

Roomba 980 често е наричната "най-добрата роботизирана прахосмукачка в света". Основната причина за това са смарт способностите й, изразяващи се както в по-адекватното автоматично преценяване на обграждащата я среда, така и в пълното възползване от Wi-Fi връзката в дома ви и, естествено, подобрената почистваща технология. Роботчето предоставя интуитивен контрол от разстояние през специално мобилно приложение за Android и iOS. Можете да й зададете отложен старт, точно определен час през ден от седмицата, в който да почиства по-старателно или да се съсредоточи само върху част от дома ви, или да я накрате да почисти набързо, докато все още сте в офиса. 

Този тип по-сложни заявки към робо-прахосмукачката може да задавате само от мобилното приложение. Ръчният контрол директно върху тялото на Roomba е ограничен до три бутона - големият кръгъл "Clean" бутон и двата малки "Home" и "Spot Mode" бутони от двете му страни. Когато натиснете Clean, Roomba 980 се "събужда" с кратка мелодийка. Второ натискане на същото копче страртира почистването. Home бутонът връща роботчето в зареждащата док станция, където ще остане, докато не получи нови инструкции или не засече мръсотия в близост, ако сте й позволили тази автономност. Spot Mode бутона ще зададе на Roomba 980 да почиства интензивно в малък периметър (около 1 м. в диаметър) - функция, доста полезна при попиване на излети течности или по-упорито замърсяване. 

 

 

Специалното приложение за по-голям контрол върху работата на роботчето изтегляте от съответния виртуален магазин и настройвате лично към вашата Roomba 980 и Wi-Fi мрежата ви с помощта на подробените инструкции в приложението. Пълната инсталация отнема около 4 минути. Веднъж свързано към уреда и мрежата, приложението е лесно за използване, с приятен, изчистен потребителски интерфейс. На началния екран ви посреща отново гигантският бутон Clean, активиращ роботчето с кратко натискане върху екрана. Иконка в горния ляв ъгъл ви отвежда в малко меню, през което може да добавите допълнителен робот към системата си, да получите информация за приложението и да влезете в онлайн магазина на iRobot. В долната част на главния екран има три бутона - Cleaning Preferences, Weekly Schedule и More. 

В Clearing Preferences ще намерите специалните работни стилове на роботчето. Тук е Carpet Boost, засилващ вакуумната сила на прахосмукачката когато почиства килими или мокети. Може да го настроите на автоматичен режим, тоест Roomba 980 сама да увеличава силата си когато стъпи на такъв тип повърхност. Или пък да използва тази мощност на всеки вид повърхност, не само на специална такава. И дори да изключите напълно функцията, с цел удължаване работното време на роботчето и гарантирано по-тихата му работа. Carpet Boost употребява доста батерия и е най-шумният режим на работа на Roomba 980. В тази секция на приложението можете още да конфигурирате пълно почистване с едно минаване, налагане на пълно почистване дори когато контейнерът за прах на Roomba 980 е пълен и т.нар. "Еdge clean", което кара роботчето да почиства старателно около крачетата на мебелите и ръбовете и ъглите на стените. И може да накарате прахосмукачката да преминава по два пъти отвсякъде, не само по веднъж.

 

 

Вече споменах за възможността да зададете определен ден и час, в който робо-прахосмукачката да почиства. Настройката се извършва през втория бутон в долния край на началния екран на приложението - Weekly Schedule. Важно е да се отбележи, че предходните модели от серията също предлагаха тази функция с разликата, че я настройвате от повечето на брой бутони върху шасито на роботчето.

Последният бутон, More, изважда списък от допълнителни настройки и препратки. От тук регулирате силата на определени работни режими, получавате насоки как да се грижите за роботчето и накрая - да виждате последните ъпдейти на приложението и новите възможности в него. 

 

 

 

Дизайн и сигурност

Roomba 980 прилича доста на предшественика си - Roomba 880 - по размери. Дизайнът й е с лека визуална промяна. Вместо лъскавия черен капак със сребристи акценти, получаваме топло преливане от черно към кафяво, което изглежда добре на дървено дюшеме и се вписва добре в интериора, не нарушавайки уюта на дома. Роботчето изглежда на място и размерите му не се набиват много на очи. Диаметърът му е 30 см., височината е малко над 9 см. и тежи почти 4 килограма. 

Над споменатите по-горе три бутона за ръчно управление, стои тънка редица от светлинни индикатори. От тук може да проследите например Wi-Fi свързаността или дали има някакъв проблем с работата на роботчето. Второто ще бъде придружено от гласово известие, казващо ви номера на грешката, с която Roomba 980 се е сблъскала. Можете да проверите какво означава всяка през приложението. Индикаторът на батерията свети в зелено когато роботчето се зарежда. Full Bin ще засветка когато контейнерът на Roomba 980 е пълен, а Dirt Detect сигнализира когато роботчето е засякло зона с упорито замърсяване, което ще нападне с цялата си налична мощ. 

 

 

 

 

Когато е време да се погрижитите на свой ред за малкия ви помощник ще видите контейнера за прах, сензорите за засичане на заобикалящата среда, двете големи 6.2 инчови въртящи се четки и обърната на страни въртяща се странична четка, от долната страна на Roomba 980. Всички четки се вадят лесно за почистване и вкарването им също е безпроблемно. Контейнерът за прах се премахва с натискане и задържане на резето и внимателно издърпване. Поставянето се осъществава по същия начин.

Както предишните модели от серията почистващи роботи на iRobot, Roomba 980 идва с възможност за две Виртуални стени (Virtual Walls). Тези малки устройства са захранвани отделно от мотора на прахосмукачката с AA батерийки. Целта им е да прожектират невидими бариери, които Roomba да не може да прекосява. Специалният Halo режим (контролиран от приложението) създава зони, забранени за преминаване, които може да поставяте около да кажем купичките за храна и вода на домашните ви любимци или в близост до маратонките ви, за да не задавите случайно Roomba 980 с връзки, които изглежда не са засичани от ANTITANGLE системата, която предпазва роботчето от заплитане в ресните на килима или кабели. Препоръчвам да зададете забранена зона около любимото място за мързел на домшания ви любимец, ако желаете да избегнете явлението "изпаднала в истерия паникьосана котка". 

 

 

 

Функционалност на високо ниво

Да си поговорим за основната причина, заради която бихте си взели роботизирана прахосмукачка. Първо - батерията. iRobot обещават до два часа работа с едно зареждане, което е доста близко до реалността. Roomba 980 работи около 90 минути за почистването на малък, двустаен апартамент. След това се връща на зареждащата станция за презареждане. Ако има още работа за вършене, ще продължи от там, до където е стигнала преди нуждата от презареждане.

Вградените сензори на Roomba 980 й помагат да изгради виртуална карта на дома ви докато чисти, като за това помага и вградената й камера с ниска резолюция. В началото ще се забива смело в препятствия преди да научи къде са и да започне да ги избягва. Колкото повече чисти, толкова по-добре се справя с проследяването на замърсяването в отделните области от дома ви и всички обекти в тях. В един момент роботчето ще започне почистване на отворените пространства чрез систематични движения от паралелни линии и ще намалява времето за пълно почистване. Roomba 980 дори ще започне да разпознава различните подови настилки и ще оптимизира силата на засмукване. Роботизираната прахосмукачка няма проблем със засмукването на малък боклук от всякакво естество и понякога дори по-големите отпадъци нямат шанс.

 

 

Благодарение на интуитивния контрол през приложението, Roomba 980 наистина е най-добрата прахосмукачка от iRobot досега. Почиства почти перфектно, гъвкава е, ориентира се лесно и рядко ще имате проблеми с блокиране на системите й. Дали е нужно намаляване в цената? Определено, особено за българския пазар. Но дори тази висока сума изглежда донякъде оправдана от спестеното ви време и високата функционалност на роботчето, което става все по-умно с всеки изминал ден във вашия дом.