Хората сме обсебени от времето – освен практичност то ни дава онази сигурност, че можем да вкараме необятното в норми. Ставаме, работим и живеем в структурата на времето. Това е и причината часовниците да се превърнат във важен аксесоар и верен придружител. Минахме момента, в който смятахме „електронните часовници за доста хитроумно изобретение“, и сега на дневен ред са умните модели! Да, те са хитроумно изобретение, което комбинира манията ни за време с… манията ни за технологии.

И така, започваме с по-общата информация... 

 

Еволюция със (с)мисъл

Ако трябва да бъда напълно откровен, до IFA 2015 нямаше умен часовник, за който да си кажа „Искам тази джаджа да е винаги на китката ми“. Тогава видях Gear S2.

Samsung е първата от големите компании, която влезе в сегмента на умните часовници, а с най-новото си попълнение показва, че работи усилено върху развитието й и не се притеснява да експериментира. Тук смелите стъпки се наричат Tizen и въртящият се пръстен, разположен около дисплея на Gear S2.

 

Gear S2 е придружен и от още един комплект каишки, които са с по-малък размер

 

Часовникът идва в две версии – по-спортна и Classic, по-елегантната. В хардуерно и функционално естество липсват разлики, но такива се наблюдават в облика и каишките. Интересно е, че само с два дизайна от Samsung покриват огромна част от потребителите. Сериозна роля има и кръглата форма и общото усещане за класически часовник, а по-елегантният от двата дори използва 22 мм каишки. Можете да ги откриете при всеки часовникар.

Харесва ми, че Gear S2 не се опитва да надскочи себе си по отношение на облика – не се опитва да имитира традиционните марки, търгуващи се срещу хиляди левове. Не, новите часовници на Samsung са такива, каквито са – модели с един от най-приятните дизайни в този клас.

 

И колелото се завърта…

Въртящият се пръстен е любимата ми част в Gear S2. Приятното прищракване и интуитивната му работа отличават този часовник от всички останали. Винаги когато посегна към него, пръстите ми веднага попадат точно върху пръстена, за да се навигирам бързо из менютата. Използването му за четене на текст (съобщения, имейли или новини) и навигиране из картите на HERE (приближаване и отдалечаване чрез завъртане) означава, че няма да закриете тъчскрийна с пръст – проблем при голяма част от умните часовници, породен от малкия им екран. Разбира се, текстът не е оптимизиран за четене на кръгъл екран, но бързо се свиква.

 

Един от циферблатите, който позволява високо ниво на персонализация. Лесно можете да смените цвета на фона, облика му и стрелките. Освен това можете да изберете каква информация да има в горното и долното полев. В случая е нивото на батерията и температурата.

 

Практичен, но не перфектен

Tizen. Корейският производител и преди е разчитал на собствената си операционна система за други умни часовници, а този път интерфейсът може да се опише с една дума – удобен. Единният хардуер и софтуер показва своите преимущества – отлично сработване с въртящия се пръстен и изключително гладка и плавна работа. В рамките на дните, в които ползвах Gear S2, мога да се сетя за един-два случая, при които усетих леко забавяне, породено от анимациите на програмите.

Всъщност именно при приложенията останах разочарован. Наистина можете да откриете много интересни програми, но много от големите ги няма. Като пример мога да дам едно от приложенията, които използвам често и ежедневно. Въпреки че мога да контролирам Spotify (предишна, следваща песен и пауза), когато веднъж е пуснато на телефона, липсват по-сериозни възможности. Причината е, че приложението няма версия за Gear S2.

Смесени чувства у мен остави и S Voice, гласовият контрол. Въпреки че можете да го извикате чрез команда и се справя отлично с по-прости запитвания („Покажи ми пицариите в региона“), нивото му все още е много далеч от това на Siri и Google Now. В това отношение, а и по отношение на приложенията, Android Wear и watchOS2 са много по-напред, но добрата новина е, че Tizen е млада система, която бележи добър път на разивитие, а изчистеният, лесен и бърз интерфейс е голямото й преимущество спрямо споменатите конкуренти.

 

 

Време е за някои от аспектите на часовника, които ми направиха най-силно впечатление...

 

Един за всички

Gear S2 работи не само със смартфони Samsung, но и с много Android апарати. Дори се очаква съвместимост с iOS. Формата и компактният размер на тялото на часовника го правят подходящ както за мъже, така и за дами.

Самите часовници са изработени от неръждаема стомана, а дисплеят и гърбът са защитени от Gorilla Glass 4. Добрата новина е, че джаджите са сертифицирани с IP67, което означава, че не трябва да се притеснявате да влезете под душа с тях, въпреки че не го препоръчвам с Classic заради кожената каишка. Тази на Gear S2 е изработена от издръжлива гума и напомня някои модели на Swatch. Тя се откача и зачака много лесно, но не е стандартна – ако искате да я смените, трябва да я закупите от оторизиран от Samsung производител.

 


Когато говоря за удобство, отново трябва да засегна операционната система, тъй като от Samsung са направили отговарянето на текстови съобщения повече от лесно – имате готови отговори, можете да изберете от голям списък с емотиконки, а дори е налична T9 клавиатура, за да напишете нещо. Gear S2 не разполага с говорител и не можете да правите разговори от него или да получавате звукови уведомления, но вибрацията му е достатъчно силна и отчетлива.

 

 

 

Gear S2 разполага с огромен брой циферблати. Освен по-стандартните налични са и много, които предоставят допълнителна и полезна информация. Сред тях има такива с новинарски фийд, информация за батерия и температура, физическа натовареност и други. Голяма част от тях могат да бъдат допълнително персонализирани. Разбира се, има много голяма част от тях, които са откровено объркани и неудобни.

 

Персонализирането на циферблатите, които, разбира се, позволяват това, е повече от лесно. Достатъчно е да задържите върху избрания циферблат, за да влезете в режим на промени.

 

Мотиваторът

Лошата новина е, че Gear S2 няма вграден GPS. За да съм точен, налична е версия, която има и дори разполага с телефония, но към момента не се предлага у нас.

Липсата на GPS означава, че не можете да отидете да тичате без телефона си. Не можете и да се навигирате. Това, което часовникът прави отлично, е да мотивира. S Heath постоянно следи дали се движите, а ако не го правите около час, ще ви подкани да се поразтъпчете. Налични са и различни предварително зададени режими на физически натоварвания, сред които ходене, бягане и колоездене. Сензорите отчитат завидно точно, а след края на упражнението имате и подробна информация – изминато разстояние, изгорени калории, пулс и дори карта. Когато Gear S2 засече, че правите упражнение – примерно по-бързо ходене, автоматично влиза в режим за спорт и ви подканва да продължите. За съжаление липсва синхронизиране на съня със смартфон версията на S Health. Рядко се случва да отчете физическа активност, когато просто седите на стол. Тъй като работата ми като цяло е свързана с продължително седене, намерих подканванията на часовника полезни. Липсата на GPS най-вероятно ще разочарова потребителите, които искат да бягат само с часовника си, но хората, които търсят мотиватор за движение, ще останат доволни от Gear S2.

 

 

През целия ден часовникът измерва физическата натовареност. Благодарение на вградения пулсомер можете редовно да проверявате пулса си. Налична е функця това да става автоматично на определени периоди, но това води до по-бързо изчерпване на батерията.

 

Следенето на консумирани чаши вода е лесно, а ето и някои от спортните режими. На долните скрийншоти виждате и информацията, която часовникът дава, когато дадено упражнение е приключило.

 

Помощниците

Въпреки че все още Tizen е нишова операционна система, Samsung показва, че я развива постоянно, а тук е по-удобна от всякога. Началният Home екран е циферблатът. Вляво от него са всички уведомления. Вдясно от Home e менюто с приложения, S Voice, Buddy (предпочитани контакти, до които имате бърз достъп) и настройки.

 

 

 

Следват уиджетите според реда, в който ги подредите. Всичко става чрез бързо и плавно завъртане. Взаимодействието с часовника се подпомага и от двата физически бутона, разположени от лявата страна на корпуса. Горният служи за стъпка назад, а долният – връщане в началния екран. Той може да се използва и за пряк път за приложение, което става чрез двойното му натискане. Бутоните са удобни, въпреки че, за да използвам долния, трябва да променям разположението на ръката си.

 

 

 

Хардуер

Силно впечатление прави Super AMOLED дисплеят. Той е ярък, наситен и предоставя ясен и отчетлив образ – независимо дали разглеждате карта, или прочитате току-що пристигнал имейл. Благодарение на AMOLED технологията тук, подобно на смартфоните на компанията, е наличен режим за пестене на енергията. При него дисплеят става черно-бял, намалява се производителността на Gear S2, но продължавате да получавате съобщения и уведомления. Самата батерия (250 mAh) се представи на високо ниво – почти 40 часа непрекъсната работа и автоматично измерване на пулса.

 

Зареждането е безжично и всъщност... много удобно. Причината за това е, че часовникът сам се захваща за станцията за зареждане - достатъчно е да го доближите до нея. Когато е в режим на зареждане, дисплеят е завърта, за да можете да видите часа.

 

И за финал...

Равносметката винаги е най-трудната част – положителните страни надвиват ли липсите? Моето мнение е, че това е именно така. Въпреки че липсва GPS, говорител и към момента наборът от приложения е относително скромен, Gear S2 се справя с всичко останало. В подкрепа на това е фактът, че когато върнах тестовата бройка, почувствах липсата му. Не, умните часовници не са онези технологични джаджи, които напълно преобръщат света ни, но имат своята интересна роля. Първо, часовникът ми помогна да бъда малко по-активен, да ставам на определени периоди, за да се разтъпча. Второ, благодарение на него поглеждах по-рядко смартфона си. Без него, всяко извибриране в джоба означава, че трябва да извадя апарата и да видя какво уведомление съм получил. Веднъж в ръката ми, в огромна част от ситуациите отварям и други приложения – навик, любопитство и т.н. Когато на ръката си имах Gear S2 можех да погледна набързо каква е причината за извибирирането и ако не е нещо важно, просто го оставях за по-късно. Gear S2 е наистина удобен продукт, който мога да препоръчам, но задължителен аксесоар ли е умният часовник? Това трябва всеки да прецени за себе си...