Както предполага името, най-силната страна на TCL 40R 5G е, че предлага достъп до 5G скорости на непретенциозна за днешните стандарти цена. Дисплеят му е 6.6 инча, IPS LCD панел, който се опреснява със скорост от 90 Hz. Резолюцията му е 720х1612 пиксела, което е обичайно за този ценови клас. Спазена е и друга характерна черта на устройствата от сегмента, а именно изцяло пластмасовото тяло. Добрата новина е, че ако му сложите един кейс, няма да усетите разлика спрямо смартфон със стъклен гръб и алуминиева рамка.

Друг позитив е наличието на Android 12, защото е важно да имаме възможно най-новия софтуер. Процесорът е MediaTek MT6833 Dimensity 700 и ако тази марка бе причина за недооценяване преди, то сега е любопитно да видим на какво са способни новите чипове на MediaTek, след своеобразното им „събуждане“. Той е подкрепен от 4 GB RAM, а за вътрешно пространство има избор между 64 GB или 128 GB. Наличен е и добрият стар слот за microSDXC карта, който може да бъде усвоен на цената на втора SIM карта.

Тройната конфигурация от камери на гърба включва 50 MP основен сензор, 2 MP макро сензор и 2 MP сензор за дълбочина, който добавя замъгления фон към портретните фотографии. Максималната резолюция при видеозаснемане е 1080p, като това се отнася и за 8 MP селфи камерата. Батерията е 5000 mAh, което е предостатъчен капацитет, а зареждането ѝ се осъществява с максимална скорост от 15 W само посредством USB Type-C порта. Две допълнителни екстри, за които е добре да знаете, е, че има 3.5 мм жак за слушалки, което е истинска находка в днешно време. Дори е поместен NFC чип, с който може да се правят безконтактни плащания и това е невероятно предвид цената на TCL 40R 5G

При TCL MOVEAUDIO S108 целта е да бъдат имплементирани колкото може повече функционалности, без това да се отразява на цената. Най-впечатляващите сред тях са: мултимедийните тъч контроли; IPX4 сертификатът, гарантиращ устойчивост на пот и пръски; живот на батерията от 6 часа за самите слушалки и 20 часа заедно с кейса.