В началото на 2013 станахме свидетели на няколко интересни промени. Технологичната компания Research In Motion вече оперира под името BlackBerry. Доста сериозен ход, даващ заявка, че RIM ще се концентрира изцяло върху смартфоните си. На 30 януари 2013 представиха официално Blackberry Z10 - първия телефон с операционна система BlackBerry 10. Твърде многото новости породиха и въпроси, като например: за кого е създаден новият модел; може ли да се конкурира с Android, iOS и WP смартфоните? И най-важният: ще успее ли Z10 да насочи кривата на приходите да тръгне нагоре? 

 

Първи впечатления


Тъчскрийн телефон. Това може и да звучи иновативно за BlackBerry, но със сигурност по-запалените привърженици на марката помнят модела Curve 9380, който е първият тъчскрийн телефон на Research In Motion. Дисплеят е 4,2 инча и има черна рамка, която кара телефона да изглежда по-голям. Въпреки че диагоналът е далеч от пет- и шестинчовите устройства на Sony и Samsung, той върши страхотна работа. Z10 е тънък, но не е най-тънкият, лек е, но не и най-лекият. Екранът е добър, но не и невероятен. Корпусът може и да наподобява карбон, но е пластмасов. Въпреки това не можем да кажем, че е неприятен.. Напротив, BlackBerry Z10 е един от тези телефони, които стоят много добре в джоба и с които работата с една ръка е изключително приятна.
Това, което наистина изненадва обаче, е micro HDMI порт. Днес, докато производителите на смартфони премахват всякакви хардуерни бутони и външни слотове, BlackBerry оставят този порт, за да гледате HD филмите в телефона директно на вашия телевизор.


Хардуер


Всички хай енд смартфони днес достигат максимума на технологичните възможности с RAM паметта и мощността на процесора. BlackBerry Z10 не изостава от този тренд. Телефонът работи отлично благодарение на 2 GB оперативна памет, чипът Qualcomm Snapdragon MSM8960 и двуядрен Krait процесор с честота 1,5 GHz. Има само един вариант за вградена памет - 16 GB, но ако са ви малко, имате слот за microSD до 64 GB. Другите характеристики на кутията гласят 8-мегапикселова основна камера и 2 MP за евентуални видеоразговори.
От опита ни като технологична редакция сме установили, че не числата, а работата на смартфона има значение. Телефонът работи изключително бързо, а предварително инсталираната Angry Birds: Star Wars се стартира моментално. Дори и приложенията през BlackBerry World работят изключително бързо, но всичко това идва със сериозна забележка: в маркета няма натоварващи графичния процесор или паметта игри и програми. Дизайнът на повечето от тях си е детски. Няма да откриете игра или приложение, с които да проверите лимита на Z10.


Камера


Ето един компонент, който донякъде ни разочарова. Снимките, които BlackBerry Z10 прави, са добри, но са далеч от хай енд смартфон. По-тъмни са от очакванията ни, а в сравнение с другите лидери си е направо разочарование. Приложението за снимане губи много лесно фокус, а ако искате да фокусирате извън центъра, трябва да го направите ръчно, като влачите квадратчето и отново да изчакате да фокусира. Често срещано е и сред другите флагмани, но е неудобно за работа с една ръка.

 

Нова операционна система, нов късмет


BB10 впечатлява, особено ако го сравним с предишна версия сред продуктите на BlackBerry. Мултитаскингът е сред запомнящите се функции при мобилната ОС. Приложенията продължават да работят дори когато са минимизирани, макар че минимизирането е доста общо понятие. За да отидете към друго приложение, трябва единствено да провлачите пръст от логото нагоре, за да се върнете в хоум менюто. Това движение също така отключва телефона, без да натискате допълнителни бутони, което е изключително удобно. И не се притеснявайте, след седмичния тест установихме, че няма шанс да се отключи в джоба ви.
Когато „минимизирате", екранът на приложението отива на страница от хоумскрийна ви, където може да поберете до осем екрана, а когато го отместите надясно, ви излиза BlackBerry Hub - интеграция на мейла, BBM, социални мрежи и всеки друг комуникационен акаунт, за който се сетите.
Ако провлачите пръст нагоре или надясно почти до центъра, ще се появят нотификации и информация за съобщения, пропуснати повиквания и други, което най-удобно можем да наречем „надникване". Има и други готини функции, свързани с провлачването на пръст, но ще ви запазим изненадата, когато/ако решите да си го купите.
Онлайн магазинът за приложения не е идеален и нашият отговорен редактор на SmartApps (списание за мобилни приложения и умни устройства) остана изключително разочарован. BlackBerry поставят числото100 000 като брой приложения, но повечето от тях не впечатляват особено. Все пак Twitter, Facebook, Kindle, издания като WSJ и New Yorker могат да бъдат открити, но забравете за Pinterest, Soundcloud или Instagram.


Какво не е?


Каквото и да говорим и пишем от опит, не може да избягаме от задължителните сравнения с водещите операционни системи и другите топ смартфони. BlackBerry Z10 не може да се сравнява нито с iOS и iPhone поредицата, нито с което и да е Android устройство. Да, може би унифицираните икони първо ги видяхме при Apple, но компанията от Купертино е позната с опростен и минималистичен дизайн с акцент към визията. Android пък е лесно манипулируем.
BlackBerry Z10 има страхотни функции, които фенове и настоящи потребители на RIM устройства биха оценили. И стигаме до един от ключовите въпроси:


За кого е?


Ако все пак искате хардуерна клавиатура, може би трябва да изчакате „брата" на Z10, Q10, който ще дойде с физическа, а не със софтуерна. Но все пак, когато претеглим плюсовете и минусите, виждаме, че Z10 не е толкова черен, колкото бяха предварителните ни очаквания. Операционната система е впечатляваща, а страничните наблюдатели, които успяха да се докоснат до телефона през този седмичен тест, също останаха очаровани.
BlackBerry винаги са целели да впечатлят бизнес потребителите си, които имат нужда от опростен дизайн и са свикнали на почерка на компанията. Вграденото приложение за бележки, BBM акаунтът и вграденият редактор на офис документи в комбинация с изискания дизайн е идеалното устройство, ако искате да контролирате служебните си дела през смартфона.


Най-важният въпрос


Да се върнем в първия абзац. BlackBerry разчитат изключително много на Z10, за да тръгне кривата на приходите нагоре след две тежки години, съпроводени от лутане между сламката, за която се хваща удавникът, и дъното, което със сигурност напипваха с пръстите на краката си. Виждали сме всякакви катаклизми и възкресения сред мобилните гиганти и можем да заключим следното: ако BlackBerry искат кривата с приходите да тръгне нагоре, трябва да концентрират силите си в един продукт. Сега тази роля играе Z10. BlackBerry имат реален шанс да се измъкнат от проблемите и загубите, стига да върнат доверието в потребителите.

 

 

Тагове: