Пъстър букет от технологии в 40-инчовия Aquos LE820

 

Резултатите от работата по революционната технология Quattron са вече налице. Първите телевизори на Sharp с новите панели, съдържащи допълнителен под-пиксел, се появиха и на българския пазар. Многообразието от цветове на LCD екрана обичайно се получава чрез смесването на три основни цвята -  R (червен), G (зелен) и B (син). Технологията Quattron се състои в това, че инженерите на Sharp са добали още един основен цвят - Y (жълт). Ефектът от въвеждането на четвърти под-пиксел са телевизори, които изобразяват не милиони, не милиарди, а над един трилион оттенъци на цветовете! Картината изглежда небивало жива, тъй като жълтият цвят се ползва и за по-реалистично изобразяване на човешката кожа. Разбира се, от допълнителния цвят се облагодетелстват и други обекти, особено тези, които имат силна отразителна повърхност или сияния - експлозиите в екшъните, златото и др.

 

Конкретно за 40-инчовия Aquos LE820

Добавянето на четвърти под-пиксел в големите панели прави така, че картината вече не изглежда “зърнеста”: под-пикселите са по-малки от обичайното, а при модели като относително малкия 40-инчовия LE820 картината е съвършено гладка. Заложено е на последното поколение Full HD X-Gen LCD панели в комбинация с Ultra-Brilliant Edge-lit LED подсветка – тези характеристики са валидни и за по-големите модели от 60, 52 и 46 инча. Заслуга за отличното качество на изображението има също и FineMotion 100 Hz технологията, която в комбинация с 4 ms време за реакция на матрицата гарантира гладкото възпроизвеждане на бързите кадри. Динамичният контраст достига изумителните 5 000 000:1.

 

Aquos LE820 e DivX сертифициран 

Това значи, че можете да възпроизвеждате  например двучасово DivX HD видео (1080p), запаметено на 8 GB USB флаш памет. Ако резолюцията на видеото е 720p, на такава флашка могат да се съберат дори два пълнометражни филма. Стандартът DivX HD позволява изключително добра компресия на видео с висока разделителна способност, без да се губят фини детайли от картината. Има и друго – ако поставите празна флаш памет с такъв капацитет, можете да ползвате телевизора и за дигитален запис на програми: до 150 мин. видео в стандартен режим; до 60 мин. за HD видео.

 

Sharp Aquos LE820

www.sharpbg.com

Цена: 3199 лв.

 

ДАННИ: Диагонал на екрана: 40 инча; резолюция: Full HD (1920 x 1080 пиксела) при реални 100 Hz; Quattron (RGBY) панел; Ultra-Brilliant Edge LED светодиодна подстветка и X-Gen панел.

ДА: Възпроизвежда снимки, музика и филми от USB и поддържа бърза Ethernet връзка за достъп до мултимедия в интернет.  Instaport за лесно превключване между HDMI устройства.

НЕ: Няма Local Dimming.

МНЕНИЕ: Технологията Quattron безспорно прави телевизорите на Sharp недостижими по отношение на възможностите за изобразяване на цветове.