Животът е своеобразно бойно поле, сцена на ежедневните ни битки и тактически решения. Някои от тях са по-малки, но други… други са огромни сблъсъци. Най-сериозната битка е тази, която водим със себе си. Тя ни показва колко далеч сме стигнали, колко сме се развили и колко сме напреднали. И често тази битка се изразява дори в сутрешното ни бягане, когато в един момент тялото просто иска спре, но волята ни надделява над него.

Aвтор: Виктор Джамбов

 

Да не се откажеш е огромна победа. Наистина спортът е не само здраве, но сериозна борба и дори приключение – достатъчно е да атакувате някой планински маратон! Или просто да тичате в близкия парк. И тъй като резултатите са важни, Suunto имат точния придружител, който да запамети всяко физическо натоварване. Трудно ще откриете спорт, който Suunto Spartan Ultra не може да измери, тъй като са около 80.

 

Когато свържете часовника към мобилното устройство, ще получите уведомленията си директно на него

 

 

Флагман за спартанци

Спартанците били едни от най-добре подготвените воини на своето време и новият флагман на Suunto иска да бъде именно такъв – добре екипиран и готов за всякакви ситуации спортен часовник.

В момента, в който отворите кутия на Spartan Ultra, ще бъдете приятно изненадани от облика на модела. Имах възможност да тествам изцяло черната версия с титаниев пръстен около дисплея и макар и с по-дебел профил, часовникът ми допадна изключително много. Каишката е удобна и приляга добре на ръката благодарение на леката извивка на гърба, а ако сте използвали Ambit серията на компанията, бързо ще видите и едно важно подобрение в дизайна. GPS модулът при по-старите модели е разположен на корпуса на часовника, докато тук е вграден вътре в него, а можете да разчитате и на системата GLONASS.

Завъртам Spartan Ultra и виждам отстрани отворите за барометъра, но часовникът не разполага със сензор за измерване на сърдечната дейност. Не, това не означава, че не може да го прави – просто ще трябва да вържете към него безжично (чрез Bluetooth) външен HR сензор. Добрата новина е, че на пазара часовникът може да бъде открит именно в комплект с такъв сензор.

Връщам се отново на дизайна, тъй като искам да отбележа подсиленото тяло и стъклото от сапфирно стъкло – всичко необходимо, за да не се притеснявате за здравината на часовника дори в най-сериозните натоварвания. В това число влиза и водоустойчивост до 100 мет­ра дълбочина.

Приключвам темата с дисплея, който тук е не само цветен, но и сензорен. Въпреки притесненията ми видимостта при директна слънчева светлина е отлична. Чувствителността на екрана не може да се сравнява с тази на смартфоните ни, но цялата навигация из менютата може да става и чрез чудесните три физически бутона на левия профил на часовника.

 

Сензорът за сърдечна дейност е удобен, това, че го носите на гърдите си, означава по-голяма точност в измерването

 

Не само външен вид

Дизайнът винаги е важен, но когато говорим за подобен часовник, функционалността е с предимство. А тук тя е на високо ниво, което само ще се подобрява през следващите месеци. Причината е, че часовникът направи своята премиера преди броени седмици и част от възможностите му ще се активират със софтуерни ъпдейти през следващия месец. Така например сега липсва възможност за аларма и връзка с Android смартфон.

Suunto Spartan Ultra има наистина лесно меню, с което ще свикнете бързо. Започвате от циферблата, като изборът от различни конфигурации не е голям. Приплъзване надолу ще ви отведе до бърза статистика за натоварването ви, типа му и изгорените калории. Нагоре пък е дневникът ви с упражнения, започване на ново упражнение и предварително зададен маршрут. Последната функция е изключително полезна, ако участвате в дълъг маратон например – просто синхронизирате GPS точките от него с часовника през приложението Movescount. Край на притеснението, че ще се загубите.

Нагоре от екрана е и менюто с поддържани спортове (упражнения) – от по-стандартните тичане и колоездене, през голф, ски, плуване и дори състезание с препятствие. Просто избирате спорта, давате старт, а часовникът ще запомни всичко. След това статистиката е достъпна в дневника, а подробностите – в споменатото приложение. Повече технически данни и цена можете да откриете тук.