Жените с мутация на ген допълнително повишават риска от рак на гърдата, ако пушат, сочат резултатите от наскоро проведено изследване. Въпросният ген е познат под името ataxia-telangiestasia или А-Т ген.

Най-малко при 1% от населението е налице мутация. Установено е, че при жените носителки на мутиралия ген съществува по-висок от средния риск от поява на рак на гърдата.

Според д-р Майкъл Суифт, водещ учен от Desease Insight Research Foundation в Ардсли, Ню Йорк, последните открития са основателен довод дамите да откажат цигарите. Акцентът в проучването са жени с А-Т мутация.

За съжаление повечето хора не знаят, че са носители на тази генна мутация, тъй като тя протича безсимптомно, особено когато лицето има само едно копие от мутиралия ген", казва д-р Суифт.

В някои случаи, когато детето унаследи две копия от мутиралия А-Т ген (по едно копие от всеки родител) се получава ataxia-telangiestasia, нарушение, което уврежда нервната система. Настоящето изследване е публикувано в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, цитирано от news.bg.

Екипът на д-р Суифт е анализирал информация от 859 жени, които са били включени в проучване за изследване на А-Т гена в периода 1971-1999 година. Общото между тях е, че са имали член от семейството, носител на ataxia-telangiestasia. Това е било потвърдено чрез отчитането на кръвни и тъканни тестове. При 539 от жените е била установена А-Т мутация.

Сред непушачките, носителки на мутиралия ген, 21% са развили рак на гърдата до 80-годишната си възраст. Процентът при пушещите жени е значително по-висок - 80%.

Жените, които знаят, че са носители на А-Т мутация и продължават да пушат, със сигурност трябва да се откажат от този навик", категоричен е Суифт.

Същият съвет важи за всички пушачи, защото все още не съществува тест за А-Т мутации, достъпен до широката общественост", допълва той.

Тагове: