Британският генетик Стив Джоунс от Юнивърсити Колидж е категоричен, че човекът вече е напълно съвършен. Според него еволюцията е естественият подбор, както и вродените различия в способността за размножаване. Щом някои хора, благодарение на ген, могат да имат дузина деца, а други не могат да имат нито едно, означава, че съществува селекция.

В своето изследване Джоунс дава за пример още високата смъртност през Средновековието, заради холерата и глада и изтъква факта, че който е успявал да оцелее, вероятно притежава ген, който го пази. А днес вероятността шестмесечно бебе да доживее до 21-годишна възраст е 98, 5 процента.

Според него радиацията или вредните химикали не оказват особено влияние върху способността на хората да се репродуцират, като той дава за пример Хирошима: генетици са установили, че внуците и правнуците на преживелите атомното нападение са напълно здрави. Те имат в себе средно 28 мутации от своите родители, но днес знаем, че това е напълно нормално.

Изменението на ръста също е предмет на изследването: не се знае колко е генетично обособен фактът, че за 100 години човекът е пораснал с 6 сантиметра, особено с настъпване на индустриализацията. Доказано е, също, че европейците растат повече от американците, което експертите свързват с начина на хранене.

Джоунс споделя, че еволюцията се случва преди всичко в нашия дух, а не в тялото ни и по отношение на умствените способности на човека, той е убеден, че човекът не се е променил много от пещерното време насам.

Текст: Любена Антонова

Тагове: