След 5 години работа учените от Великобритания създадоха синтетична паяжина, която може да бъде импрегнирана с лекарства. Целта на този проект е при наличието на открити рани да могат да бъдат закрити, осигурявайки ефективно заздравяване и защита от заразяване с инфекции. Материалът е способен да реши проблема със следоперационните инфекции, които често усложняват оздравяването, а понякога водят и до смърт.

Новият материал съдържа протеини, които се синтезират от бактериите E.Coli (най-сетне въпросната бактерия може да помага, а не да вреди), като е способен да поддържа своята структура, при това придавайки й различни свойства.
Нашата техника позволява да се използват биосъвместими моно и мулти структури в широк диапазон на приложение“, разказва авторът на изследването Нил Томас от университета Нотингам. „Изобретението ще бъде особено полезно в областта на тъканното инженерство и биомедицината.“
Изкуствената паяжина е биосъвместима, биоразложима и не предизвиква алергични реакции и възпаления заради това, че е съставена от протеинов материал, който не предизвиква отговор на имунната защита.