Новата част от тялото е наречена „слой на Дюа" - това е тънка, но здрава структура с дебелина само 15 микрона. Тя се намира в задната част на роговицата на окото. Този орган е получил името си в чест на професора по офталмология и оптика Харминдер Дюа от Университета в Нотингам. Според думите на самия Дюам това откритие не само променя знанията на офталмолозите за човешкото око, но и ще направи лекуването на различни очни болести и операциите на очите по лесни и безопасни.

 

„От клинична гледна точка, относно зрението съществуват множество заболявания, които въздействат на задната част на роговицата, като много лекари по света вече започват да ги свързват именно с нарушения структурата на този слой тъкан", казва професорът.

Дюа и неговият екип колеги твърдят, че разкъсванията в този слой довеждат до оток на роговицата, когато течността от вътрешната част на окото проникне в нея и се натрупва там. Този феномен е забелязан в пациенти с кератоконус - дегенеративно заболяване на очите, при което роговицата възприема конична форма. Слоят Дюа се причислява към вече известните пет слоя на роговицата на окото.