Учени успешно сляха в едно технология и водни кончета, за да създадат микродронове. Компанията Draper, която е позиционирана в Кеймбридж, съвместно с невролози от медицинския институт "Хауард Хюс" създаде програмата DragonflEye, с която оборудва водни кончета с нещо като високотехнологична раница. Чрез нея насекомите могат да бъдат контролирани и направлявани.

Комерсиалният потенциал на подобни кибер насекоми е огромен поне според учените от Draper. Технологията най-накрая се тества в реални условия, но сме много далеч от момента, когато ще срещаме подобни водни кончета „в дивото“. Продължаващата работа по DragonflEye обаче може да има голямо значение в бъдеще, например да се използва за опрашване на големи площи растения (което не би било зле, предвид проблема с пчелите в наши дни), както и да следят малки животни с цел по-добро разбиране на навиците им. Раниците на насекомите могат да се оборудват и със сензори за следене на атмосферните условия и влиянието на климатичните промени.

 

Draper все още търсят партньори в приложението на технологията в по-широк аспект. Платформата обаче може да се превърне в бъдещето на дроновата технология. Това е изцяло нов вид био дрон, който е малък, лек и значително незабележим. Джеси Уилър, биоинженер от Drapеr казва обаче, че проектът DragonflEye никога няма да бъде използван като оръжие или за водене/наблюдение на военни операции.