Олууасей Сосаня е студент в Кралския колеж за изкуства, но последното му произведение освен артистична има и доста практична страна. 3D-принтиран вълнен материал, който защитава от удари. Комбинацията от вълна и силиконово лепило не може да се използва вместо бронежилетка, но спокойно може да понесе удар с нож, както и да омекоти значително такъв от тъп предмет.

Странният 3D тъкачен стан на Сосаня е направен по негов дизайн специално за целта. Чрез комбинация от машини за плетене и шиене от Индустриалната революция с технология за триизмерно принтиране дизайнерът е получил свободата да постигне търсената структура. Идеята е в тъканта да има деформиращи се зони, които подобно на амортисьори, обират част от силата на удара. За целта се изработва желаният дизайн в CAD програма, след което кълбо обикновена прежда се изтъкава от машината и споява със силикон. В момента тече процес по патентоване на „таен метод“, чрез който ще се премахне нуждата от слепващ материал, намалявайки едновременно тежестта на материята и цената за изработването ѝ.

3d weaver

 

Практическата демонстрация на новата материя в промоционално видео е за подметки на обувки, едновременно по-леки и също толкова здрави като конвенционалния каучук. Бъдещи дизайни ще бъдат насочен към по-тънки варианти, позволяващи изработването на удобни дрехи за полицията и военните.

Дали идеята има реално приложение и как ще изглеждат бронетерлици, предстои да разберем. Вълната е един от доста добрите топлоизолатори, естествената материя се използва дори при изработка на огнеупорни врати, така че – защо не? Вие какво мислите за идеята на Сосаня за бронирана прежда?

 

Тагове: