Океанолозите Джоузеф Монгън и Дейвид Мей смятат, че са разкрили тайната на печално известният Бермудски триъгълник. Според тях, изчезващите в неговите води морски съдове и самолети стават жертва на природните сили.

Учените са изследвали морското дъно в района на Бермудския триъгълник и са открили няколко места, които дават отговора на мистерията къде изчезват корабите и самолетите преминаващи над него. На морското дъно са били открити следи от изригвания на природен метан. Съдейки по всичко, газът се освобождава от пукнатини в морското дъно, след това се издига към повърхността и се взривява, достигайки водната линия отгоре. Корабите ударени от такъв метанов мехур, мигновено потъват, а издигайки се във въздуха мехурът може да свали и самолет. Всичко това е било доказано и от компютърен модел, създаден от изследователите.

 

Но океанолозите не се базират единствено на компютърните модели и са провели истински експеримент. Те са напълнили с вода голям резервоар, разположили са кораб играчки на повърхността и са започнали да изпускат метан отдолу чрез специални „оръдия". Оказало се, че ако мехурите, образно казано, ударят кораба то той потъва, но ако се окаже в средата на мехура с него не става нищо фатално. Това може да обясни и мистерията, защо на територията на Бермудския Триъгълник понякога биват откривани кораби с мъртъв екипаж на борда, без самият кораб да има някакви повреди - просто хората са се задушили от отровния газ. Припомняме, че един от отговорите на загадката се приписваше именно на изригвания на метан от морското дъно, но това не бе подкрепено с конкретни факти и изследвания, досега.

Все пак, това си остава поредната теория. Освен това, тя не обяснява странното поведение на навигационните уреди, както и случаите на кораби, носещи се без нито един човек на борда си, както и някои други странни явления свързани с мистерията.