Всяка седмица се появяват нови и нови случаи на телефонни измами благодарение на използването на AI за не толкова добросъвестни цели. Властите алармират да бъдем бдителни и да не се хващаме на добре отиграните сценарии, но някои откриха още по-добро решение и обърнаха изкуствения интелект срещу... ами изкуствения интелект.  
Според The Wall Street Journal консултантът Роджър Андерсън се бори с телемаркетинговите компании от почти десетилетие. 
Последният му инструмент в арсенала е Whitebeard - убедително звучащ глас, задвижван от GPT-4 на OpenAI, който може да разстрои и разочарова телемаркетолозите и измамниците, като ги въвлече в мъчително дълъг и в крайна сметка безсмислен разговор. 
 "Съжалявам. Не успях да чуя името ви", казва Whitebeard на измамник, който се представя за представител на Bank of America, според WSJ. "Как се казваш, приятелю?" 


Най-хубавото е, че Андерсън е програмирал Whitebeard да използва реалните гласове на своите приятели, включително Сид Берксън, млекопроизводител от Върмонт. 
Някои други гласове, от които клиентите могат да избират, включват Солената Сали, претоварена майка, и Уиски Джак, който може лесно да се разсее. 
И явно гласовете вършат чудесна работа, за да губят времето на измамниците и телемаркетолозите. Един от разговорите, споделен от Андерсън, продължил мъчително 15 минути, преди измамникът най-накрая да се откаже.

Снимки: Unsplash

ВИж още: Да ограбиш крадец: хакери посегнаха на LetMeSpy