Имейлите, които изглеждат като от голяма компания, но всъщност са фишинг измами, не са нещо ново. Тази седмица се появи нова подобна измама, която е оформена като имейл от YouTube на Google.

Официалният акаунт на TeamsYouTube в Twitter публикува тази седмица съобщение за тази нова хакерска измама с имейл. Някои хора съобщават, че получават имейли, които изглеждат като идващи от YouTube, и дори показват адреса като no-reply@youtube.com.

Имейлът е обозначен като "Промени в правилата и политиките на YouTube", а в основния текст на съобщението потребителите се приканват да кликнат върху връзка. Тази връзка, разбира се, е начинът хакерите да ви накарат вероятно да изтеглите файлове на компютъра или смартфона си.

YouTube казва: "Бъдете предпазливи и не изтегляйте/достъпвайте до никакви файлове, ако получите това електронно съобщение". Тя добавя, че в момента разследва тази фишинг измама. Тя обаче предоставя реална връзка към една от своите страници за поддръжка, която предлага начини за разпознаване на фишинг имейл.

Важно е, че в страницата за поддръжка се посочва какво да правите (или по-точно какво да не правите), когато получите фишинг имейл. Накратко, не издавайте паролата си за Google, не споделяйте паролата си и не предоставяйте лична информация в имейл.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване