Поредицата Mortal Kombat вече 23 години е неизменна част от геймърския пейзаж. Това е бая време — цяло едно поколение израсна със заплетените истории и двубои на сагата, която ни занимава с доброто и злото, с живота и смъртта, но самата тя е сякаш безсмъртна! Някои от нас, вече лека-полека побеляващи, играем MKX със собствените си деца или племенници. Стари и нови поколения — това е централната тема и в сюжета на Mortal Kombat X.

 

Що е „Х“: Средищната точка на старото и новото поколение

Както Ед Бун, създателят на играта, често казва: „Буквата Х в заглавието може да се тълкува като 10-ото издание на поредицата, но всъщност би трябвало да се тълкува в по-широкия смисъл на думата „поколения“ и всичко произтичащо от това.“ И наистина, в новата игра се запознаваме с Касандра Кейдж, дъщеря на ветераните Джони Кейдж и Соня Блейд. С нея в Специалните части на Американската армия е Джаки Бригс, която е щерка на друг стар познайник — Джакс. И още нови лица — Такаши Такеда е син на слепия Кенши, а Кунг Джин, както подсказва името, е братовчед на монаха Кунг Лао...

Историята на играта е директно продължение на събитията от новото начало, поставено с МК (2011), като новото издание е по-амбициозно от всякога и обхваща събития в продължение на цели 25 години.

И макар отново да се занимаваме с конфликтите между силите на доброто и силите на злото, друга сюжетна нишка в повествователния режим са отношенията между родителите и децата им, между ветераните и новобранците в увлекателната, кървава сага.

 

В соловата кампания се появяват редица любимци, с които, за жалост, в тази серия не можем да играем. Сред тях са пияният майстор Bo'Rai Cho, богът на вятъра Fujin и сексапилната чуждоземка Li Mei. От друга страна, има познати персонажи, срещу които можете да премерите сили, въпреки че не можете да ги избирате като управляваеми герои — Rain и Sindel.

Като в „Игра на тронове“, но още по-кърваво и по-засукано

След разгрома на дългогодишния злодей Шао Кан в наследство на покорените от него светове и всичките му подопечни раси встъпва дъщеря му Милина, създадена като по-кръвожаден и по-надежден клонинг на „предателката“ принцеса Китана.


Обаче... Милина няма опит нито като императрица, нито като пълководец, затова е водена за носа от привидните си съмишленици, преди да бъде детронирана от Котал Кан — представител на войнолюбивата раса ош-тек. Именно с борбата между различни кланове, като тези на Котал и Милина, за първи път в сагата MK се постигат интриги и низ от обрати, подобни на тези в книгите и сериала „Игра на тронове“. Нещо повече — размива се досегашната ясна граница между злото и доброто, тъй като новият император Котал Кан е искрено загрижен за владенията и расите под неговия скиптър, а не цели непременно завоюването на нови измерения.

Симбиотите Ferra/Torr (двойният персонаж, включващ момичето и здравеняка) и жената-буболечка D'Vorah с нейния човекоподобен екзокостюм са две концепции, които за пръв път се осъществяват в дългогодишната поредица.

Същото важи и за съмишлениците на Котал Кан, сред които са Влечугото, Девора и симбиотите Фера и Тор. Както и в предишното издание от 2011 г., отново всеки епизод на историята е през погледа на отделен персонаж, но в MKX продукцията е на холивудко ниво — както по отношение на визията, така и като качество на диалозите и задълбочеността на интригата.

 

Макар да е отскоро император и още приживе да си строи паметници, показващи го зареян във вечността, Котал Кан (ляво) изобщо не е властолюбив узурпатор, какъвто беше предшественикът му Шао Кан. И все пак Котал може да бъде опасен, ако обстоятелствата го изискват, а младото поколение, към което принадлежи Кунг Джин (дясно), не е склонно да предприема рискове и предпочита превантивните удари.

 

Геймплеят вече побърква от вълнение турнирните играчи

Mortal Kombat е сред игрите в кибер-турнирите. Професионалните геймъри нямат търпение да спечелят световната купа. Всеки от персонажите в МКХ има три вариации. Няма как да опишем всяка от тях, но можем да ги наречем с общите определения: „балансирана“, „нападателна“ и „отбранителна“. С други думи, вече всеки герой може да пасне на специфичния ви стил на игра, стига да проучите конкретната вариация, пригодена за вашите нужди и игрови навици. Друго важно нововъдение спрямо предходното издание са интерактивните арени. Всички те са с такъв дизайн, че можете акробатично да се измъквате, ако се окажете приклещени „в ъгъла“, да използвате клоните на дървета за засилка на шутовете си, да замеряте опонента си със свински глави, трупове или живи зяпачи, а в някои арени — да ги халосвате със самолетни двигатели или други импровизирани, оръжия за кокалотрошене.

И като заговорихме за вътрешни травми...

Така наречените X-ray атаки се завръщат в MKX, като изглеждат по-добре от всякога. Сега всеки от бойците си има не само моделиран скелет, но също - детайлна мускулна и кръвоносна система, та даже и... гениталии. А както и в предната серия, повечето от X-ray атаките отнемат малко над 30% от енергията на противника, въпреки че в действителност би трябвало да са смъртоносни. Въпросът обаче никога не е бил в реализма, а в шок-фактора заради насилието, което в MKX е на невиждано равнище.

 

Довършително движение от старата школа. Все още под контрола на некромансера Куан Чи, шаолинският монах Кунг Лао има да си връща тъпкано на гръмовержеца Рейдън. И с хирургическа прецизност използва бръсначите по периферията на шапката си, за да покаже колко безмилостна може да бъде кармата.

Младоците също не си поплюват. С премерен удар Касандра Кейдж откача долната челюст на противника си и го кара да изглежда така, сякаш се усмихва зловещо. След това вади мобилния си телефон и щраква селфи с жертвата. Накрая публикува снимката в социалната мрежа „Friendships“ (черен хумор, свързан с едни довършителни движения от първите части на сагата), където другите бойци „лайкват“ и пишат коментари за гротескния фотос.

 

За пръв път от над 20 години вярно следване на поредицата някои довършителни движения (fatality) ми се видяха отвратителни. И за пръв път се питам дали МК не прекрачва някои граници, което я прави ама тотално неподходяща за хлапета. Каквото и да кажа, откакто франчайзът е собственик на Warner Bros., развитието й е безспорно. Името Mortal Kombat X носи и вече супер популярен комикс, а тепърва ще ни занимава с нов сериал и пълнометражен филм. Като се имат предвид множеството офлайн и онлайн режими в самата игра, никога досега не е било по-престижно да си фен на поредицата. Затова няма дори да се чудя дали децата ще играят МКХ. За добро или лошо, ще го правят. А сега научете за фракциите »

Актуализация: Ако имате играта за РС, можете да се присъедините към тази Steam група и да премерим заедно сили в онлайн двубои:

Изберете своята фракция...

Някои следват сагата Mortal Kombat заради историята. Други — заради насилието, което е хем брутално, хем толкова абсурдно, че е направо смешно. Едни ще играят само соловите режими, а мнозина ще показват рефлекси и бойни умения онлайн. Общото между всички тези хора е, че всички още в началото избират своя „фракция“, а с действията си участват в глобална мета-игра, при която допринасят за успеха на фракцията си. Според избора на „клана“ се „персонализира“ и обликът на менютата в Mortal Kombat X.

»»» MKX «««

Тайното общество White Lotus („Бял лотус“), създадено от гръмовержеца Рейдън, обучава бойци, които да се противопоставят на заплахите срещу Земята чрез турнира Mortal Kombat. Едни от най-добрите ученици са сред монасите на манастира Шаолин, а изтъкнат техен учител е чуждоземецът Бо'Рай Чо.
Изтъкнати бойци през годините:
Raiden, Bo'Rai Cho, Liu Kang, Kung Lao, Kai, Shujinko, Kung Jin

»»» MKX «««

Древният китайски клан Lin Kuei („Лин Куей“) се състои от наемни крадци и убийци, тренирани от ранна възраст на дисциплина и магически умения.
Изтъкнати бойци през годините:
Sub-Zero (братята Bi Han и Kuai Liang), Smoke, Cyrax, Sektor, Frost

 

Към която и фракция да се присъедините, получавате две уникални довършителни движения, уникални за съответната фракция. Наричат се Faction Kills. Например за клана Лин Куей няма нищо по-естествено от това, да мобилизира един от най-добрите си бойци, нинджата Смоук, за да ликвидира противника по бърз и ефективен начин...

»»» MKX «««

Организацията Black Dragon („Черeн дракон“) привлича главорези и наемници без дисциплина, способни да продадат даже майките си и собствения си свят, стига това да им носи изгода.
Изтъкнати бойци през годините:
Kano, Jarek, Kabal, Kira, Kobra, Tremor 

»»» MKX «««

Special Forces (Специалните части на Американската армия) са дивизиите за разузнаване и борба със съмнителни и враждебни сили от други измерения.
Изтъкнати бойци през годините:
Sonya, Jax, Johnny Cage, Kenshi, Stryker, Cassie Cage, Takeda, Jacqui Briggs, Kung Jin

»»» MKX «««

Фанатичният култ Brotherhood of the Shadow („Братство на Сянката“) служи за егоистичните цели на падналия бог Шинок и демона-некромансер Куан Чи.
Изтъкнати бойци през годините:
Shinnok, Quan Chi, Noob Saibot, Ashrah, Reiko, Sareena, D'Vorah

»»» MKX «««

Уточнение: Можете да изберете която и да било фракция и да допринасяте за нея с всеки герой. Или с други думи, можете да допринасяте за „Братство на Сянката“, като играете с гръмовержеца Рейдън, въпреки че това от гледна точка на историята е абсурд. Абсурд, не абсурд, в мета-играта няма значение каква е фабулата, а освен това по всяко време можете да сменяте и фракцията си. Разбира се, има цена за това — губите всичките си точки и екстри, насъбрани от старата фракция. Затова правилният подход ще е да стигнете максимума в дадена фракция, преди да пробвате друга.

 

Богът на вятъра Fujin (ляво) беше един от най-желаните бойци за МКХ, но може да се види само като неуправляем персонаж в соловия режим.

Warner Bros. ще поддържат Mortal Kombat X с допълнително съдържание. Под формата на DLC засега са обявени 4 допълнителни бойци. Двама от тях са герои, познати от предишни серии: Таня и Тремор. Другите двама са хорър-иконата Джейсън от франчайза „Петък 13“ и Хищника (Predator) от едноименната поредица за извънземния ловец. Тъй като MKX идва само с 12 арени, което не се одобрява от много фенове, вероятно като бъдещи DLC можем да очакваме още локации и дори още бойци.

Премиерата на Mortal Kombat X е утре (14 април) за PC, Xbox One и PS4. Заглавието ще дебютира и за конзоли от предишното поколение (PS3 и Xbox 360) по-късно тази година. FIGHT!

Актуализация: Ако имате играта за РС, можете да се присъедините към тази Steam група и да премерим заедно сили в онлайн двубои:

Тагове: