Предполагаме, че повечето от вас не използват Windows XP, но сме длъжни да припомним, че поддръжката за операционната система приключва във вторник. Това означава, че XP вече няма да бъде достатъчно добре защитена от зловреден код.

Разбира се, това не бива да е единственият ви стимул да преминете към по-нова версия на Windows или да смените платформата си. Отдавна Windows XP не получава най-новите версии на повечето важни софтуерни пакети и макар да е защитаван от потребителите си, не може да се нарече актуална платформа. XP е в употреба от 2001 г. и е една от най-популярните операционни системи на всички времена, а тапетът по подразбиране е една от най-известните снимки, позната на потребители от всички страни. Microsoft предлага улеснена процедура за преминаване към Windows 8.1. Достатъчно е да свалите Windows 8 Upgrade Assistant и да следвате стъпките. Компютърът ви трябва да има поне 1 GHz-ов процесор, 1 GB RAM и 16 GB свободна дискова памет. Минималната работна резолюция на монитора ви трябва да е поне 1024 х 768.

По случай пенсионирането на Windows XP Microsoft България организира събитие в DaDa Cultural Bar. То започва в 16.30 на 7 април (понеделник) и е под хаштага #ThankYouXP.