Астрономи откриха нов астероид недалеч от Земята. Откритието е направено, докато специалистите анализирали данните от инфрачервения телескоп WISE. Установено е, че 300-метровият астероид 2010 TK7 се движи почти по земната орбита, но на 60 градуса пред нашата планета - в т.нар. точка Лагранж L4. Обектът е от типа "троянски астероиди" - астероиди, които се движат по орбитата на определена планета. За тези тела учените установили още през 18 век, че могат да обикалят по една и съща орбита с планета.

Движейки се около точката Лагранж L4, 2010 TK7 извършва един пълен кръг за 395 години. През това време той се премества и вертикално, доближавайки се бавно ту към Земята, ту към точката Лагранж L3. Това е първият троянски астероид на орбитата на нашата планета, поясняват спецалистите. На базата на създаден математически модел, те твърдят, че орбитата на обекта ще остане стабилна в продължение на приблизително 10 000 години.

 

"Определихме 2010 TK7 като възможен земен "троянец" на базата на измерванията на положението му в течение на шест нощи в края на 2010 г. Наблюденията в Хавайския университет и с телескопа CFHT (Canada-France-Hawaii Telescope) през април 2011 г., след като в продължение на няколко месеца обектът беше в неудобно положение за наблюдение от Земята, подобриха знанията ни за неговата орбита. Затова можем с увереност да заявим, че 2010 TK7 e земен троянец", разказва Мартин Конорс от университета Атабаска (Athabasca University).

 

Досега няма открит друг стопроцентов "троянец" за Земята. По-рано е бил "подозиран" друг астероид - 2010 SO16, открит отново с телескопа WISE. Проведените през април анализи обаче отхвърлили това предположение, доказвайки, че 400-метровият обект непрекъснато променя положението си спрямо орбитата на Земята, движейки се по траектория, приличаща на подкова.

 

 

 

Троянски астероиди имат Юпитер - повече от хиляда, Марс - няколко, и Нептун - един единствен. Откриването на земни "троянци" е доста сложно, поясняват учените, тъй като те се намират твърде близо до Слънцето от гледната точка на земния наблюдател. Пускането на космическия телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) през 2009 г. обаче даде нови възможности в тази насока, предоставяйки видимост на област, разположена на 90 градуса от линията Земя-Слънце. В резултат на това специалистите откриха нови 33 500 астероида и 500 обекта, доближаващи се до Земята.

 

Тагове: