Британски астрономи изчислиха вероятността от сблъсък на космически апарати с реещите се в околоземна орбита боклуци. Според доклад, който учените са изнесли пред Европейската аерокосмическа конференция в Манчестър, опасността от такава катастрофа ще се увеличи два пъти през следващото десетилетие.

Само за последните четири години броят на обектите, класифицирани като космически боклук, се е увеличил четири пъти, а само след сблъсъка на руски и американски спътник на 12 февруари 2009 г. над Сибир техният брой е нараснал с 500, посочват астрономите.

Те са анализирали данните от случаите, в които подобни фрагменти са преминавали в опасна близост до работещи апарати, както и информацията за нарастването на броя на космическите отпадъци.

Приемайки, че за опасност се счита всяко преминаване на боклук на по-малко от 5 км от застрашения апарат, учените прогнозират, че през следващото десетилетие вероятността от катастрофа ще нарасне почти два пъти, а през 2059 г. този показател ще се увеличи четворно.

Тагове: