Учени от NASA предложиха доста смел план, който, ако проработи, може да върне атмосферата на Марс и да направи Червената планета обитаема за идните поколения хора, които вероятно ще я заселят. Идеята е върху и около Марс да се пусне огромно магнитно поле, което да защити планетата от соларните ветрове и влияния, да накара атмосферата й да се възвърне и да спомогне отново формирането на вода по повърхността й.

Знаем, че в момента Марс е постапокалиптична картина на суша и студ, но някога тя е имала плътно атмосферно покритие и най-вероятно океани, подобни на земните, както и доста по-топъл климат, който би могъл да бъде обитаем. Според учените всичко това е било унищожено, когато магнитното поле около планетата се е сринало преди милиарди години, а соларните влияния – високоенергийните частици, който излъчва Слънцето – постепенно са разрушили атмосферата й.

Ако планът на NASA успее, няма да има нужда да се активират атомни бомби на полюсите на Марс, както предложи Илон Мъск преди време. Магнитно поле с достатъчно голяма мощност би могло да замени вече изгубената магнитосфера на Червената планета и да й позволи по естествен път да възстанови атмосферата си. Въпреки че създаването на толкова голям магнитен „плащ“ звучи доста футуристично, Джим Грийн, директор на планетарния научен отдел в NASA, казва, че вече съществуват миниверсии на въпросните полета – те се използват от години, за да предпазват космическите кораби и астронавтите от космическата радиация. Въпрос на време е, според Грийн, да се създадат и много по-големи такива.

На този етап всичко е само тези и концепции, но зад тях застава увереността на някои от най-изтъкнатите учени на NASA. Създаването на подобно магнитно поле би позволило постепенното повишаване на температурата на повърхността на планетата – по изчисления до около 4 градуса Целзий – което пък би спомогнало за разтапянето на ледените й шапки. Това е и пример за ненасилствена промяна на климата на Марс с помощта на физиката.