Космосът е пълен с тайни и загадки, а също така и с опасности за нашата планета. Една от тях са астероидите. С цел да осигурят сигурно бъдеще за планетата, учените от Университета Старклайд в Глазгоу са решили да създадат миниатюрни спътници, снабдени с лазери, които може да повлияят на движението на астероидите.  

Спътниците няма да унищожават астероидите, а с помощта на лазери ще изпаряват малка част от повърхността на астероида, в резултат на което ще се създават неголеми облаци пара, които ще забавят движението му, а оттук и ще променят неговата траектория. Постепенната промяна в посоката на движението на астероидите ще позволи те да преминават на безопасно разстояние от Земята.

Създаването на множество мини спътници е доста по-ефективно и евтино отколкото направата на един голям лазер. Освен това, те няма да зависят един от друг - ако някой от тях бъде унищожен, то останалите си остават в работно състояние. Спътниците ще работят, използвайки слънчевата енергия, което ги прави достъпни за ползване практически безкрайно дълго време или поне, докато не бъдат  повредени от микрометероитите и космическия прах.