Учените са създали ново послание за всички интелигентни извънземни, които може да са някъде там. И искат обратна връзка дали трябва да го изпратят. Но има няколко условия. 

Първото е, че технологията, необходима за изпращане на съобщението, все още не е готова. От друга страна самият процес ще отнеме хиляди години, за да стигне самото съобщение до местоназначението си. С други думи никой не очаква отговор от извънземни скоро. Но изследователите се надяват, че техните идеи ще положат основи за диалог с извънземни, и искат съвети относно съдържанието или иначе казано- как да увековечат човечеството като вид.

„Искаме да изпратим съобщение в бутилка в космическия океан, за да кажем: „Хей, ние сме тук“, казва Джонатан Джианг, астрофизик от лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA в Калифорния, „дори ако не сме тук няколко години по-късно“.

Посланието, създадено от Джианг и неговия екип, се основава на предишни послания, които човечеството е изпращало в Космоса: всъщност изследователите са насрочили създаването на новото съобщение за 50-ата годишнина от съобщението от Аресибо, първия мощен опит да се свърже с извънземен живот.

Това съобщение от 1974 г. използва двоичен код и предава информация за системата за броене на базата 10 на човечеството, общи важни елементи и карта на Слънчевата система. Новото съобщение, описано в документ, публикуван в базата данни за предпечат arXiv, също кодира информация в двоичен формат и описва основна математика, физика и биология, от които извънземните биха се нуждаели, за да разберат хората, включително описания на ДНК, аминокиселини и глюкоза. То също така ще съдържа карта на Млечния път, Слънчевата система и самата Земя, включително информация за състава на планетата и нейната атмосфера.

Съобщението е по-напреднало от своите предшественици по няколко ключови начина. Първо, неговата карта на местоположението на Земята в Млечния път е по-точна от тази в съобщението от Аресибо. В това съобщение учените се опитват да използват местоположението на въртящите се звезди, наречени пулсари, като указателни табели, за да определят точно Земята. Но позициите на пулсарите не са достатъчно последователни за дълги периоди от време и тези звезди не се различават лесно една от друга в необятността на галактиката. Вместо това екипът използва кълбовидни звездни купове в Млечния път като ориентири на предложената от тях карта. Тези сферични звезди са ярки и лесно видими и имат достатъчно отличителни черти, които могат да служат като полезни указателни табели.

Изследователите също така включиха първи по рода си времеви печат, така че всеки извънземен, който прихване съобщението, да знае кога е изпратено. Но как да предадете времето на непозната извънземна цивилизация, която може да има много различни начини за измерване от земните дни?

Отговорът, казва съдизайнерът на съобщението Шитян Джин от Университета за приложни науки Hanze в Холандия, е във водородния атом. Неутралният водород, открит в междузвездния газ, може да влезе във високоенергийно състояние след сблъсък с други атоми или електрони. След около 10 милиона години един от тези високоенергийни водороди претърпява преход обратно в състояние с по-ниска енергия - събитие, наречено „преход на спин-флип“. Този преход за въртене и обръщане осигурява удобна универсална единица време за съобщаване колко време след Големия взрив е изпратено съобщението.

Хората вече излъчват радио-, телевизионни и радарни сигнали в Космоса - балон от комуникации, който вероятно обхваща около 200 светлинни години. Това не е много далеч - но балонът ще продължи да расте и впечатлението, което човечеството създава, може да не е най-доброто, казва Стюарт Тейлър, астрофизик в института SETI, който е помогнал за изработването на новото послание.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеНЛО доклад на Пентагона описва странни феномени с повече въпроси, отколкото отговори