10 полезни съвета за максимално добра картина

1

Преценете внимателно точно колко голям екран искате. Вероятно знаете „универсалната“ формула за пресмятане на необходимите ви инчове – разстоянието, от което ще гледате вашия HDTV, трябва да е равно на височината на екрана му, умножена по три. Това обаче съвсем не означава, че трябва да го спазвате на всяка цена. Ако решите да инвестирате в качествен Full HD телевизор, изберете най-големия, който може да се побере в стаята. Освен многократно по-доброто изживяване по-големият екран ще ви позволи да гледате програмите, излъчвани във формат 4:3, без да се намаляват прекалено размерите им (а в България те все още са твърде много).

2

За качеството на картината огромна роля играят кабелите, с които свързвате външни устройства. Независимо колко модерен и функционален е вашият телевизор, ако го свържете с DVD-то или сателитния приемник чрез евтини и некачествени кабели, най-малкото, което може да се случи, е некачествен образ със смущения. Не са изключение дори случаите, в които може да загубите и някой от портовете на устройството. Затова инвестирайте в среден или висок клас качествени кабели, които, освен че ще ви служат по-дълго, ще помогнат да използвате пълния капацитет на своя HDTV.

3

Не оставяйте телевизора си с фабричните настройки. За да привлекат клиентите, производителите обикновено настройват устройствата така, че те да възпроизвеждат максимално добра картина в магазините. Там обаче има силно изкуствено осветление и допълнителни отблясъци от всички останали екрани, които се предлагат. Ето защо с фабричните настройки картината обикновено е твърде ярка и блестяща, което определено не изглежда добре в затъмнена стая. Другото предимство на ръчното калибриране на настройките е пестенето на енергия – във фабричния режим телевизорът харчи много повече електроенергия.

4

Препоръчително е да направите отделни настройки за всеки различен видео източник, който включвате към телевизора. Различните източници като DVD плейъри, сателитни приемници, кабелна телевизия или компютър предават сигнал с различно качество и съответно се нуждаят от различни настройки. Също така не пропускайте да подновявате направените настройки на всеки няколко месеца, тъй като калибрирането не е еднократен процес и трябва да се има предвид амортизацията на телевизора.

5

Избягвайте „динамичния“ режим. Той увеличава прекалено много остротата и контраста на картината и я прави твърде ярка и блестяща. При повечето телевизори „нормалният“ или „кино“ режимът ще ви свършат много добра работа при гледане на филми или кабелна телевизия.

6

Разликата в картината през деня и вечерта е наистина много голяма. Освен ако не разполагате със стая без прозорци или гледате телевизора само вечер, е добре да си направите отделни настройки за различните периоди от денонощието, за да се насладите на максимално качествен и ясен образ.

HD TV

7

От яркостта или нивото на черното всъщност зависи колко тъмни са черните части от картината. Прекалено високата яркост обикновено предизвиква „измит вид“ на изображенията и черното изглежда сиво. Твърде „почернената“ картина пък кара тъмните изображения да се слеят. За да нагласите най-точно яркостта, която ви харесва, пуснете филм, който има черни ленти отгоре и отдолу. Изберете сцена с горе-долу равни количества светли и тъмни нюанси и увеличете или намалете яркостта така, че лентите наистина да изглеждат черни и да изпъкват на фона на по-сивите сектори от изображението.

8

Контрастът от своя страна контролира нивото на бялото в картината и прекалено високото му ниво може да предизвика загуба на детайлност при светлите кадри. За да настроите правилното ниво на контраста, изберете бяло изображение с множество видими детайли като зимен пейзаж. Намалете нивото на контраста до такава степен, в която може да видите абсолютно всички малки детайли в картината.

9

Нивото на цветовете или сатурацията. Изображенията с твърде много цвят изглеждат нереалистични, а тези с прекалено малко сивеят. Най-подходящи за контрол на цветността са картини с близък план на хора. Това, което трябва да направите, е да нагласите нивото на сатурацията така, че човешката кожа да изглежда напълно естествена – нито оранжева и „прегоряла“, нито пък сива и прозрачна.

10

Огромна роля за дългия и безпроблемен „живот“ на вашия телевизор играе и начинът, по който го почиствате. Избягвайте препарати на амонячна или алкохолна основа и никога не почиствайте екрана с груб парцал, вестник или обикновен домакински препарат за прах. Те могат да надраскат или непоправимо да увредят екрана. Най-удачното решение за почистване е суха кърпа от микрофибър (такива обикновено са включени в комплекта на вашия телевизор). Ако все пак забележите останали петна или мазни отпечатъци, най-добре отидете в специализиран магазин и се поинтересувайте кой препарат за почистване е най-подходящ.

Бонус: Винаги свързвайте телевизора си с други устройства, когато и двете са изключени. Иначе рискувате кабелът или портовете ви да изгорят.

* * *

Автор: Елена Михайлова

Статията е от 103 брой на сп. HiComm за декември 2009 г.

Тагове: