Един от най-очакваните анонси в мобилния сегмент по време на CES 2013 определено е този на Sony Xperia Z. Вече сме писали за някои от слуховете около устройството и, както обикновено, те се оказаха верни

Xperia Z е интересно решение от страна на Sony, тъй като е първият топ-енд смартфон на пазара с водоустойчив корпус. Устройството може да бъде потопено под един метър вода за половин час, без това да има ефект върху работата му. За да бъде постигнат този ефект, Sony разчита не само на солидна вътрешна конструкция, но и на капачета върху портовете, включително този за слушалки. 

От хардуерна гледна точка откриваме впечатляваща комбинация от 5-инчов 1080p Bravia Reality дисплей, четириядрен процесор Snapdragon S4 Pro с тактова честота от 1.5GHz, LTE модул и 13MP камера с Exmor R сензор, който се представя особено добре при лоши светлинни условия.

Камерата е един от елементите, на които Sony набляга в Xperia Z - тя може да снима HDR видео и до десет снимки в секунда, ако сте готови да жертвате 4MP от резолюцията.

Продажбите на Xperia Z започват през март, като устройството ще се предлага с Android 4.1 Jelly Bean. Ъпдейтът до 4.2 би трябвало да бъде наличен бързо след пускането в продажба. 

На определени пазари Sony ще предлага Xperia ZL, който не е водоустойчив, има пластмасов вместо стъклен заден панел и е с една идея по-дебел. 

Цените на устройствата все още са неизвестни.

 

Тагове: