След серията анонси на миналогодишната Photokina, които зарадваха най-вече и основно професионалистите и фото ентусиастите, на CES 2013 Nikon логично обърнаха повече внимание на масовия потребител. Компанията анонсира два нови модела компактни камери със сменяем обектив – Nikon J3 и S1.

По-скъпият J3 е еволюционно подобрение на добре познатата ни серия Nikon CSC камери (J2/V2). Точно като тях камерата предлага Slow View режим позволяващ на снимащия да следи на забавен каданс динамична сцена и така по-лесно за запечата така нареченият „решаващ момент” в кадър.

Интересна е и опцията Live Image Control, предлагаща предварителен изглед включващ визуализация на всички избрани ефекти преди заснемане на фотографията. Камерата претендира да е CSC модела с най-малко тяло в света ( с размери 101 x 60.5 x 28.8 мм ) и е екипирана с 14.2 МР CX сензор и диапазон на светлочувствителност от ISO 160 до 6400. J3 включва още сериен режим способен да запечата между 15 и 60 кадъра в секунда (в зависимост от това дали го използвате с или без активирана автофокусна функция).

Другата новост - Nikon S1 пък е CSC камера от бюджетен клас и макар да не отстъпва по нищо на останалите модели от серията Nikon 1, предлага по-семпъл и интуитивен потребителски интерфейс, улесняващ боравенето с нея. S1 също използва CX сензор с резолюция 10.1 MP и диапазон на светлочувствителност от ISO 100 до 6400.

Заедно с двете нови камери, компанията показа и чифт нови обективи за този клас апарати: NIKKOR VR 6.7-13mm f/3.5-5.6 и NIKKOR VR 10-100mm f/4-5.6.

Това което липсва като информация за момента са конкретни цени и дати за официален пазарен дебют.

Тагове: