За поредна година Sony е компанията, която е сред най-активните на CES. Тази година японският производител представи редица обновления в умните си аксесоари, показа интересни камери, възроди серията Walkman и, разбира се, 4K телевизори, но този път с операционна система Android. Информация за всички тези продукти можете да откриете в съответните материали, а тук ще ви представим всичко интересно, свързано с умните аксесоари и представените камери.

 

SmartWatch 3 – вече с каишка от неръждаема стомана

На IFA 2014 Sony обяви най-новия си умен часовник – SmartWatch 3. Сега, няколко месеца по-късно, джаджата излиза и във вариант от неръждаема стомана, който ще е на световните пазари от следващия месец. Устройството разполага с 1.6-инчов TFT LCD трансфлективен дисплей с резолюция 320x320 пиксела, който е удобен за работа при ярка слънчева светлина. Със SmartWatch 3 няма да се притеснявате от водата, тъй като сертификатът IP68 гарантира сериозна водоустойчивост.

От Sony са разширили допълнително възможностите за персонализация на часовника, тъй като представиха и нов държач, който позволява добавяне на стандартни 24 мм каишки. Освен с телефона SmartWatch 3 предлага редица самостоятелни функции, сред които слушане на музика, редица сензори, които да ви помагат в тренировките, но и вграден GPS сензор. Golfshot и iFit са сред разработчиците, които вече създават приложения, които се възползват от сензорите на часовника.

 

 

 

На CES 2015 от Sony обявиха и нови каишки за умния аксесоар SmartBand SWR10, изработени съвместно с Jack Vartanian, ALTEWAISOME, Ted Baker, а съвсем скоро и с популярната дамска марка ROXY.

 

Lifelog с подобрения

Lifelog е Android приложение, което помага за поставяне и постигане на лични цели и наблюдение на прогреса на постигнатото. На CES 2015 беше представен нов уеб интерфейс – lifelog.sonymobile.com, който използва отворена API функционалност и последните HTML5 технологии. Сайтът е пригоден за достъп от всякакви екрани, включително от смартфон, таблет и телевизор. Всичко, което трябва да направят потребителите, е да се регистрират със своя Sony Entertainment Network акаунт в сайта. Съвсем скоро чрез Lifelog ще има възможност:

• Да достъпите IFTTT "рецепти" за интуитивна връзка между Lifelog и любимите ви приложения
• Да създадете здравословни навици с Habit Monster, за да научите повече за себе си чрез Lifelog
• Да използвате свързаните здравни уреди на Withings, за да интегрирате вашето тегло и индекс на телесна мазнина в Lifelog и да проследите как спите, ядете и се движите.

Нови концепции за умни аксесоари

От Sony представиха нови приложения за съществуващия прототип на SmartEyeglass, създаден специално за разработчици, заедно с нов концептуален продукт SmartEyeglass Attach! - единичен модулен дисплей за прикрепяне към стандартни очила, даващ възможност на разработчиците да създават приложения за спорта или работата.

На CES 2015 публиката може да се запознае и с прототипа Smart B-Trainer: водоустойчиво устройство тип „всичко в едно”, подобно на слушалки и оборудвано с множество сензори, специално създадено за бегачи. Показаният продукт разполага с вградена памет и ще може да осигурява гласови напътствия при тренировки, както и възпроизвеждане на музика, интелигентно предлагайки най-подходящия саундтрак за спортиста по време на тренировка.

 

 

 Камери - на страница втора.

4K Handycam с оптична стабилизация SteadyShot

Серията видеокамери на Sony за 2015 г. е оглавявана от Handycam FDR-AXP33. Тя е приблизително 30% по-малка и 20% по-лека от настоящия модел FDR-AX100. Това е първата 4К видеокамера от Sony с функционалност за балансирана оптична стабилизация SteadyShot (B.O.SS).

Както всички останали Sony камери от серията за тази година, FDR-AXP33 записва ефективно във формат XAVC S за качествени 4К кадри, които са лесни за съхранение, редактиране и споделяне. Записите могат да се осъществяват и при много висок битрейт – 100 Mbps. В модела са налични и някои професионални подобрения като ръчен пръстен и бутон, които могат да бъдат предназначени за функции като мащабиране, фокус и експозиция.

Handycam FDR-AXP33

 

Моделът също включва и ISO-съвместим Multi Interface shoe (гнездо за аксесоари), който позволява инсталирането на различни добавки, които да разширят творческите възможности за потребителя. Композирането на сцени става чрез подобрения електронен визьор (EVF), който показва при пъти по-висока детайлност от предходните модели. Към него е добавен и 3.0-инчов широк Xtra Fine LCD дисплей с WhiteMagic. Като допълнителна функционалност Handycam FDR-AXP33 може да редактира 4К кадри, изрязвайки фона или увеличавайки даден участък от кадъра до пълен екран с Full HD качество. Големината на отрязаната част от кадъра може да бъде лесно регулирана с лоста за оптично увеличение или иконката на екрана за красиви крайни резултати.

 

Серия Full HD

На CES 2015 бяха представени и три нови модела Full HD камери - HDR-PJ620, PJ410 и CX405. Стандартен за всички Handycam модели, Highlight Movie Maker ви позволява да създавате и да споделяте кратки филми с ефекти за преход и фонова музика, без необходимост от специални умения за монтаж. С опционалния аксесоар за прикрепване VCT-CSM1 може да добавите и втора камера върху Handycam, чрез която да уловите една и съща сцена от широки и теле ъгли, докато се движите свободно. Функцията Live Streaming в новите модели ви позволява да "излъчвате" HD видеозапис и звук от Handycam чрез безжична интернет връзка. През 2015 г. в серията Handycam ще се предлагат XAVC S 50Mbps запис с висок битрейт и модерна форма на стабилизация на изображението – балансиран оптичен SteadyShot или оптичен SteadyShot с активен интелигентен режим – гарантиращи, че заснетите кадри са много детайлни и без размазване.

Актуализация ще има и за модела FDR-AX100. След обновлението на фърмуера камерата ще поддържа XAVC S 4K 100Mbps запис с висок битрейт.

 

Action Cam

„Вече можете да снимате сами зашеметяващи POV 4K видеоклипове с новия FDR-X1000VR Action Cam от Sony“, пишат от компанията в прессъобщение. Action Cam може да се прикача към каска или на друго удобно място, а от тази позиция можете да снимате видео с 4K резолюция.  

 

FDR-X1000VR дава възможност да снимате Full HD видео при 120р и HD видео в 240p с киноефекти на забавен каданс. FDR-X1000VR е първата Action Cam, с която можете да направите записи с висок битрейт при 4K 30p 100/60Mbps, използвайки XAVC S формат, който е разработен за използване от потребителите въз основа на XAVC 4K/HD формата, подходящ за професионална употреба. И двата нови модела разполагат с голямо 170° зрително поле, с ултраширокоъгълен обектив ZEISS Tessar, даващ панорамна гледна точка, докато действието се случва около вас.

Новите Action Cam FDR-X1000VR и HDR-AS200VR видеокамери от Sony ще бъдат налични в цяла Европа през март 2015 г.