Точно година след голямата промяна в дизайна на Google+ на I/O 2013 бе представен новият фейслифт на уеб версията на социалната мрежа на Google. Старши вицепрезидента на компанията Вик Гундотра бе човекът, който води презентацията и запозна медиите с новите функции.

Новият дизайн на Google+ е вдъхновен от страхотната версия за iPad и таблетите с Android OS. До вчера той следваше едноколонната стилистика, при която трябваше да превъртаме от горе надолу, за да прегледаме всички новини и видео клипове. В обновената версия от днес, вече имаме мрежа от три колони, в който всяка публикация е под формата на плочка. Съдържанието на всяка плочка може да бъде коментирано, харесано, споделяно или самата тя да бъде обърната на обратно, за да прегледате активността й. Последното е особенно добре реализирано, защото така се създава едно специфично усещане за интерактивност.

 


 


 

Коренна промяна има в начина, по който обновявате своя статус. Прозорчето, което винаги седи в левия горен ъгъл ще се уголеми и придвижи в средата на екрана веднага след като кликнете с мишката върху него, за да започнете да пишете. А петте бутона, вградени под него за - Текст, Снимки, Прикачване на файлове, Видео и Hangout – ще ви бъдат на разположение, винаги когато ви потрябват.

Промени има и при лентата с опции, която седи скрита до момента, когато не я „извикате“ чрез бутона „Начало“. Това е направено с цел да имате повече полезно пространство за работа, както и за по-голяма подреденост.

Социалната мрежа вече автоматично може да добавя hashtag-ове, сканирайки вашите снимки или статуси (тази опция разбира се може да бъде деактивирана по ваше желание).

Но една от най-обсъжданите промени в Google+ бяха функциите за автоматична корекция на изображенията - Auto Enhance, Auto Awesome и Auto Highlight.

Auto Enhance анализира и поправя някои параметри на вашите снимки. От това което чухме при презентацията, това всъщност представлява процес на промяна на яркостта, контраста, корекция на цветовете, намаляване на шума, тонално разпределение и наситеността. На една от демонстрациите се видя как Google+ засече автоматично белези по кожата и ги замъгли така, че да не се виждат толкова отчетливо. Auto Enhance няма да унищожи оригинала на снимката, а просто ще направи по-добро копие. Ако не ви харесат резултатите, функцията може да бъде деактивирана по всяко време.

 


 

s


 

Auto Awesome от своя страна засича близки по време и вид снимки и ги анимира т.е. ако направите серия от снимки, които са заснети в кратък промеждутък или са подобни, Google+ автоматично ще направи от тях анимирано (. GIF) изображение.

 


 

s


 

Auto Highlight използва специални алгоритми, с които избира най-добрите снимки, които сте качили. Ако качите две еднакви снимки или някоя не е на фокус Google+ ще се справи и с тази задача, без да ви се налага сами една по една да избирате и триете неподходящите. Затова следващия път, когато качвате 500-те снимки от лятната си почивка ще ви бъде много удобно, защото Google+ автоматично ще свърши всичко вместо вас.

  

Сигурни сме, че Google няма да спрат до тук с развитието на социалната си мрежа и само можем да бъдем щастливи, че компанията от Маунтин Вю работи толкова целеустремено и всеотдайно, за да ни предлага все по добри продукти.

Тагове: