На конференцията I/O 2014 Google представи своя модел VR хедсет. Кутия от обувки, смартфон с Android и предмети за около 10 лв. са ви необходими за Virtual Reality очилата Cardboard.

 

Идеята е разработена като страничен проект на двама служители в клона на корпорацията във Франция и е ранен прототип на VR хедсет за Android. За да направите свой визьор, се нуждаете от:

 

Google Cardboard

 

1. Картон за конструкцията (файлове с дизайна можете да изтеглите от страницата на проекта)

 

2. Две лещи с фокално разстояние 40 мм

 

3. Един кръгъл неодимов магнит, един кръгъл феромагнитен диск с 2 см диаметър

 

4. 5 сантиметра велкро

 

5. Един ластик

 

6. Евентуално NFC стикер, за да не ви се налага да стартирате приложението, преди да поставите смартфона си във визьора

 

За момента всичко, което можете да правите с VR решението на Google, е достъпно в Cardboard приложението (безплатно в Google Play). Някои от функциите са обикаляне на света с Google Earth, обиколка на двореца Версай с гид, гледане на YouTube видеа на екран, който буквално изпълва зрението ви, разглеждане на културни и артистични изложби, разглеждане на 360-градусови снимки, както и разходка из летен Париж. Най-интерактивната опция е Windy Day – „проследете историята (и шапката) в тази интерактивна късометражна анимация от Spotlight Stories“.

 

Разбира се, качеството на изображение с Cardboard не може да се сравни с това на Occulus Rift, но пък трудно ще си спретнете второто от кутия от пица. Ще пробвате ли VR очилата на Google? Споделете мнението и преживяванията си в коментарите.

Oculus и Facebook: новият виртуален и социален свят

Тагове: