София в началото на XX век


Ера на процъфтяваща култура, дишаща през своите неспирни пищни мероприятия. Ера, в която да отидеш на кино е същинско преживяване.

През есента на 2023 чрез фотоизложбата „Невидима София“ Програмата изследва в дълбочина гаснещите архитектурни съкровища на столицата. Сега медията отново поема ролята на куратор и те връща във времената, в които столичани прекарват вечерите си в киносалоните на „Глория Палас“, „Роял“, „Европа Палас“, „Балкан“, „Рекс“, „Славянска беседа“ и много други.

От 24 април в галерия nOva art space

ще имаме възможността да разгледаме връзката между минало и настояще, игра на преди и след, на тогава и сега в търсене на отговор защо се случи така и къде изчезнаха всичките ни кина? Фотографиите на Георги Андинов, Александър Станишев и Ивелина Димчева ще проследят съвременната визия на някои от култовите места, съпоставени с архивните кадри на цяла отминала ера.

 

Защото тя ще е жива, докато има кой да си спомня и разказва за нея


Изложбата „Изчезналите кина на София“ се осъществява с подкрепата на гигантите в качествената и чиста козметика Etat Pur, най-добрия приятел на предстоящите топли дни GIN 1689, изкусителния аромат на NESCAFÉ® Dolce Gusto® и посланиците на елегантния начин на живот SETU fine living boutique.

С благодарности към Столичната община и nOva art space.